Курс гривні зміцнюється, а ціни на ліки зростають. Інколи ціни на генерики (копії оригінальних препаратів) вже зрівнялися з європейською ціною на оригінальні ліки.

Зазвичай звинувачують у всьому аптеки, які встановлюють велику націнку на ліки. Хоч влада обмежує націнки у аптеках, але вартість ліків продовжує невпинно рости, причому, відрізняються від сусідніх країн в 2-3 рази і більше.

Програма “Доступні ліки” в Україні встановила ​чітку ціну на 23 міжнародних непатентованих найменування (тобто, не по назві ліків, а по їхній діючій речовині). Ціни визначали як середні по п’яти сусідніх європейських країнах. Але щоб вплинути на весь ринок, цього виявилося абсолютно недостатньо.

Як варіант вирішення цієї проблеми в новій редакції Закону України “Про лікарські засоби” вводять таке поняття, як “фармпослуга”, яка дозволить уникнути практики маркетингових договорів. Коли замість аптечної націнки за кожен рецепт аптечна мережа буде отримувати, скажімо, 7 або 9 грн. Це працює в Польщі, Німеччині. Для людей це буде набагато дешевше.