Увага саме до медичних установ нині дуже прискіплива. Насамперед тому, що медицина перебуває у непростому періоді реформ, і вже з 1 квітня стане відомо, котрі лікарні отримають пакети послуг і, відповідно, фінансування, а котрі вирушать у самостійне плавання і фінансуватимуться місцевими бюджетами.

Звітувати директори 37 медичних установ. Серед них і керівники тих санаторіїв та реабілітаційних центрів, котрі були за крок від закриття. Щоправда, тепер для того, аби вони змогли хоча б якось існувати, потрібно майже 40 мільйонів гривень. Депутати врятувати санаторії, але де взяти гроші — поки що не придумали. Та члени комісії, заслухавши роботу деяких керівників вирішили переконати депутатів у доцільності закриття деяких реабілітаційних установ. А щодо керівників — то у травні в 16 директорів вже завершуються контракти.

-Я розумію, що в таких лікарнях, наприклад, як печерська лікарня відновлювального лікування, проходять лікування ті люди, в котрих недостатньо коштів на повноцінне санаторне лікування — сказала керівник департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович — Я двічі була у цьому закладі. Якщо їм вдасться взяти 1 чи 2 пакети в НСЗУ, то будуть хоч якісь гроші. Але в мене є у цьому великі сумніви. У величезну будівлю Печерської лікарні треба вкласти дуже багато. А ще — доглянути розкішний парк… Медична галузь не зможе це все утримувати. Директору цього закладу Василю Кравчуку, чудовому лікарю-травматологу знайшлася б робота. А на утримання цілої лікарні коштів в обласному бюджеті немає.

Під загрозою закриття опинився і Тульчинський дитячий ортопедичний санаторій. Людмила Грабович розповіла, що якщо у Тульчині дуже люблять цей заклад, то зі згоди обласної ради, 20 ліжок, на яких лікуються діти, котрі мають проблеми могла б розмістити Тульчинська районна лікарня. Вони приймуть туди і працівників, котрих треба працевлаштувати. А у приміщенні нехай районна влада влаштовує свій заклад, адже шансів взяти хоча б один пакет послуг в НСЗУ у цього закладу немає. В НСЗУ обрахували кількість пакетів по реабілітації на нашу область і сказали, що дадуть приблизно 18 мільйонів гривень. Це краплина в морі!

Про центр медико-санітарних експертиз в народі ходять легенди і більше негативу, ніж позитиву. Мінсоцполітики та МОЗ дуже зацікавлені, щоб цю установу реформувати.

-Сьогодні є новий спільний проект, пов’язаний з соціальною політикою — повідомила Людмила Грабович – Все працюватиме за абсолютно іншою системою пільгової підтримки. Про керівника скажу — Ігор Костенко залагоджував усі конфлікти, котрі виникали між пацієнтами і не досить коректними працівниками.

– Це одна з топових тем, котру найбільше обговорюють наші читачі. “Такси”, котрі вже встановлені за інвалідність, вражають. Озвучують, що на “довічних” групах інвалідності можна заробити цілі статки. Я пам’ятаю, як у цій депутатській залі обирали керівника цього закладу. Розумію, що вам дісталося організоване злочинне угруповання. Ми знаємо села, де керівники не можуть жити, щоб вся сім’я не мала інвалідності і відповідних пільг. Чи ви не можете подолати те, що вам дісталося, чи ви просто очолили це, але біда страшна, бо у лідерах по корупції МСЕК та Онкодиспансер, де кроку не можна ступити без грошей. Робіть щось з цим! – закликала депутат Тетяна Редько.

Утім іншим депутатам, робота цієї установи дуже подобається.

Про свою роботу звітували керівники обласного диспансеру радіаційного захисту населення, Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні, обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенка, обласної лікарні ім. Пирогова. Найсумлінніші за свою роботу отримають премії та відзнаки.

Фото та відео Олексія Бойко