Він ходить вулицями міста у звичайній футболці чи сорочці. На ногах — осінні черевики… Ми зустрічаємось у Центральному парку, загартованому чоловіку дивуються перехожі, залюбки роблять з ним селфі. А сам він каже, що проводить експеримент над власним тілом і хоче довести, що нічого немає неможливого. Сподівається, що через публікацію в улюбленій газеті стане прикладом для інших.

– У мене дві вищі освіти. Скільки себе пам’ятаю, завжди захоплювався спортом. Приємним сюрпризом стало те, що увійшов до 10-ки кращих спортсменів Вінницької області за версією одного з видань. Окрім фізичних навантажень, розвиваюсь всебічно, багато читаю літератури, всього, що стосується людини, розкриття потенціалу. Дуже полябляю ходити пішки. Останні роки до цього всього додалось і загартування. Спочатку виключив зі свого життя теплу воду, окрім миття посуду, а тоді почав бігати та купатися у Вишенському озері, але через травму ноги кинув. Втім, це не зупинило бажання рухатись далі в напрямку розвитку власних здібностей. Всю осінь я проходив у літньому одязі й у перший день зими кинув собі новий виклик — робити те саме, але в більш жорстких умовах зимового періоду, — каже Андрій Козак. — Навіть не вагався у рішенні йти далі. Адже людина ніколи не дізнається, на що вона здатна, допоки не наважиться вийти за межі визначених для неї меж «комфортних» зон. Для з’ясування потрібні сміливість і бажання, які мають бути сильнішими за страх перед невідомим. Крім того, я вирішив перевірити, чи є ж у мене той самий козацький стрижень, адже дуже пишаюсь своїм прізвищем, Богом даним. Холод сприймаю як нормальне середовище для себе. Примиряюсь з ним. Всі ми живемо у насичений інформаційний вік, де чим далі — все більше нових технологій та революцій. Десь на цьому шляху за власним бажанням розумію, що ми поступово забуваємо про власні ресурси, які втрачаємо за «комфортних умов», до яких підштовхує сучасне суспільство. Враховуючи, що мій досвід стає публічнішим, я хочу донести людям — відкривши в собі потенціал, людина здатна на все, вона дає виклик суспільству. Хочу, щоб, дивлячись на мене, в людей не виникав якийсь ідеалізований образ. Я людина з народу й показую, що кожен в будь-яких умовах може спробувати щось змінити. Кожна людина, дивлячись на мене, може надихнутись і повірити у власні сили. І це не лише стосується способу життя, тіла, а й трансформації думок! Щодо мого здоров’я, то за весь час жодного разу не хворів, але все ж перед тим, як щось робити, усвідомлював, для чого це потрібно. І все слід робити поступово, одним словом — загартовуватись.

– А якогось спеціального режиму харчування дотримуєтесь?

– Ні, воно в мене просто збалансоване, і жодних шкідливих звичок. Правильна їжа — це правильні думки. Якщо всередині тебе ворога немає, назовні тобі нічого не страшно.

– А як колеги з Вінницької ОДА реагують на вас?

– Покійний Стів Джобс казав, що якщо робите якісь незвичні речі, цього зазвичай не розуміють. Звісно, дехто не поділяє моїх поглядів, але ніхто не відговорює. Погодьтесь, у багатьох поняття держслужбовець асоціюється з людиною, яка виключно кабінетна, слабка духом. Я ж своїм прикладом хочу злаиати цей стереотип і показати, що це зовсім не так.

– Нещодавно в соцмережі ви поділились відео, на якому пірнаєте в ополонку на честь Героїв Крут. Розкажіть детальніше про цю патріотичну акцію.

– Я українець, люблю свою країну, з повагою ставлюсь до її історії. І хотів своїм прикладом вшанувати тих хлопців, які на лютому морозі у нерівній боротьбі виборювали незалежність України! Саме тому здійснив 10 пірнань у крижаній воді на честь Героїв Крут!

Друзі, завжди пам’ятаймо борців за незалежність нашої країни, Героїв Небесної сотні, Дебальцевого, аеропорту, справжніх лицарів української долі, які віддали своє життя за процвітаючу Україну. Слава моїй прекрасній Україні! Слава сильним духом і красивим серцем синам і донькам України! Повага, любов і Вічна Пам’ять…

Чи продовжить свій унікальний експеримент Андрій Козак наступного зимового сезону — він поки що не загадує. Проте буде радий, якщо хоча б одна людина надихнеться його прикладом й почне власні зміни.