З масштабної пожежі у вінницькій квартирі на Замостянській небайдужі сусіди врятували пенсіонерку з котом всього за три хвилини.

Бабуся намагалася самостійно погасити вогонь, але не змогла. Вибратися із забитої речами квартири допомогли двоє чоловіків.

– Було близько десятої вечора, ми готувались до сну, аж раптом діти почули запах диму. Визирнули з вікна і зрозуміли, що горить квартира знизу. Мій чоловік вибіг у спідній білизні та почав вибивати двері квартири сусідки, у якій мешкала вона одна. Достатньо було двох ударів, як двері вилетіли, а із з задимленної квартири з’явилась сусідка, яка самотужки намагалась тушити пожежу, але її сил було замало.

Дим швидко розповсюдився квартирою. Чоловіки не могли пройти вглиб, тому що у неї багато різних речей у помешканні. Визволивши стареньку, ми із сусідами почали носити воду до її помешкання, але дим здіймався такий, що дихати було вже неможливо, — розповідає свідок пожежі Олена Заворотна. — Пожежників викликала я, але розумієте, у цьому шоці я набрала 102! Диспетчер поліцейських відповіла, що передасть інформацію пожежникам і щоб ми залишались на зв’язку. З задимленого під’їзду ми вибігли з мокрими рушниками на обличчі. Я взяла лише телефон. Навіть не встигла зібрати якісь документи. Першою приїхала поліція, рятувальники прибули за хвилини дві. Я не знаю, де вони взялись так швидко, але стало на душі якось спокійніше. На вер­хніх поверхах люди залишились заблоковані у диму та сиділи на балконах. Пожежу було ліквідовано, врятовано навіть кота власниці квартири. Пенсіонерка відмовилася від госпіталізації, зауважила, що піде ночувати до сусідки. Ми вирішили переночувати у готелі, адже наша квартира була вся в диму.

У пресслужбі ДСНС у Вінницькій області факт пожежі підтвердили.

– Під час ліквідації бійцями з будинку на свіже повітря було виведено восьмеро людей. О 22.16 годині пожежу ліквідовано. Внаслідок займання полум’ям знищено оздоблення стін кухні та домашні речі. Ймовірна причина пожежі — необережне поводження з вогнем власника помешкання.

Тим часом мешканці будинку на Замостянській, 8 просять міських чиновників нагородити своїх безстрашних сусідів грамотами, адже вони ризикували життям та здоров’ям. Й, звісно, щиро дякують правоохоронцям та пожежникам.

Валентина Лісова