Ветерани війни в Афганістані та ліквідатори аварії на ЧАЕС вимагають у влади не закривати госпіталь для ветеранів війни та обласний диспансер радіаційного захисту. Адже як стало відомо, цьогоріч на ці заклади зменшено фінансування на 8 мільйонів гривень!

-За рік в області помирають близько сотні чорнобильців. 29 років тому був прийнятий закон про статус та соціальний статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Основною метою був захист цих людей, зокрема медичний та соціальний. Закон працював на нас і нам допомагав лікуватись, вирішувати соціальні проблеми, житлові, – каже голова Вінницької обласної організації «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук. – З приходом до влади олігархів наш закон став звужуватись, права теж. Нам не виплачують пенсії, передбачені державою, стали врізати обслуговування, санаторне-курортне лікування. Сьогодні ми зібрались по одному питанню — нас хочуть позбавити здоров’я. Із 1 квітня буде новий механізм фінансування закладів охорони здоров’я, в тому числі госпіталю для інвалідів війни. Госпіталю рекомендують заробляти кошти, але це не та установа, яка може заробляти гроші. Він повинен лікувати учасників бойових дій, ветеранів війни. А це люди, які можуть не мати коштів, щоб оплачувати своє лікування. За них це повинна робити держава

На розмову із мітингувальниками вийшов депутат обласної ради та голова бюджетної комісії Геннадій Мазур. Він вислухав їх претензії та пообіцяв допомогти. Мітинг триває, але перекривати дорогу люди не збираються, аби не створювати проблем іншим жителям та гостям Вінниці.

Валентина Лісова
Фото Сергія Хіміча