1 березня у Харкові ветерани АТО з інвалідністю виступатимуть на традиційних всеукраїнських змаганнях з кросфіту «Ігри героїв».

Всі 15 учасників раніше воювали на фронті, отримали травми. Серед тих, хто боротиметься за перемогу, 22-річний воїн ЗСУ з Хміль­ника Роман Кашпур. На війну він потрапив добровольцем у «Правий сектор». Через рік підписав контракт із розвідкою. Навесні минулого року отримав важке поранення під час виконання бойового завдання. Хлопцю відірвало стопу та посікло осколками другу ногу, бо наступив на протипіхотну міну. Втім, моральний дух він не втрачає, готується до протезування.

– Хлопець із порядної та патріотичної родини. Матір працює у ветеринарній медицині, тато — різноробочим. Рома у них єдина дитина. Невдовзі після закінчення школи добровольцем пішов служити до «Правого сектору». Воював і паралельно навчався на вчителя фізкультури на Хмельниччині. Згодом він підписав контракт і виконував дуже серйозні та відповідальні завдання. Пройшов Авдіївку та Верхньоторецьке. Неодноразово витягував поранених побратимів, і хто б міг подумати, що біда станеться із ним, — каже волонтер Микола Михальнюк. — Того травневого ранку Роман із воїнами були на завданні, і під час обходу території він зачепив протипіхотну міну, яка була замаскована листям. Хлопця доправили у шпиталь Маріуполя, де надали першу допомогу. Тоді у Харків, де, на жаль, довелось ампутувати праву гомілку.

Після лікування та реабілітації Роману встановили протез. Нині хлопець почуває себе добре та активно готується до кросфіту.

– Спортом я займався все життя, особливо футболом та воркаутом. Завжди слідкував за Паралімпійськими іграми і дивувався, що люди витворяють на протезах. Тепер розумію після травми, що я теж один з таких, й вирішив взяти участь в «Іграх героїв», — каже воїн. – Після звільнення зі служби буду й далі зі спортом, тим паче я тренер з фітнесу та спортивної реабілітації.

До речі, серед суддів змагань буде ще одна вінничанка — Ольга Бенда, два роки тому вона отримала важке поранення й втратила ногу. Але з протезом стала професійно займатись спортом і минулої осені повернулась з марафону Морської піхоти у США.

Віталіна Трудько