Коли ми думаємо про щось солодке, зазвичай уявляємо шоколадні цукерки, печиво, тістечка чи шматок торта. Але багато цукру може бути і в таких продуктах, які хибно вважають цілком здоровими та навіть корисними.

На перший погляд, йогурт «зі злаками чи ягодами» здається поживною і корисною їжею. Проте в одній його склянці в середньому міститься 15-20 грамів цукру, а півлітрова упаковка перевищуватиме максимальну денну норму споживання цукру в кілька разів.

Овочі та фрукти мають входити до щоденного раціону. Але завжди краще з’їсти свіжий фрукт, аніж його консервований аналог. Одна банка міс­тить близько 20 грамів цукру.

У середньому у двох столових ложках готового соусу для салату міститься від п’яти до десяти грамів цукру. Столова ложка кетчупу містить чотири грами цукру — більше, ніж печиво з шоколадною стружкою!

А ще варто пам’ятати, що вміст тарілки з пластівцями приблизно наполовину складатиме цукор.

З цукром жартувати не бажано. Його надмірне споживання призводить до набору ваги та збільшує ризики ожиріння, проблеми із зубами та підвищення ризику появи серцево-судинних хвороб, цукрового діабету та деяких видів раку.

Насправді ж організму для нормального функціонування не потрібен зайвий цукор. Він надає нульову кількість поживних речовин і багато зайвих калорій. Додані цукри — це все, що потрапляє в їжу завдяки людям, а також мед і цукор у соках та сиропах. ВООЗ радить дорослим людям споживати приблизно 25 грамів доданих цукрів на день і не перевищувати 50 грамів, тобто від 5 до 10 чайних ложок.

Щоб зменшити споживання доданих цукрів — привчайте себе до несолодких смаків. Не додавайте цукор до кави або чаю, відмовтеся від підсолодження вівсянки або домашнього сиру. Намагайтеся купувати менше «магазинних солодощів», а краще від них відмовитися взагалі.

Пильнуйте споживання солодких газованих напоїв, охолодженого чаю чи соків. У 100 мі­лілітрах напою цукру може бути 4-5 грамів, це небагато. Але такі напої ми п’ємо склянками і цілими пляшками. Пам’ятайте, що найкращий напій — це вода.