Їм — за вісімдесят, за сімдесят, за шістдесят… А п’ятдесятилітні — це взагалі «ясельна група»! Вони — мудрі члени Вінницького клубу книголюбів «Імпульс», створеного рівно 40 років тому, у 1980-му.

– Тоді все почалось із літературного гуртка при обласній лікарні ім. Пирогова, який за активної допомоги генерала Анатолія Бурєннікова, полковника Миколи Несмеянова перетворився у клуб любителів розумних книг, офіційно зареєстрований у Києві, — розповіла Ната Павлівна Соколова, президент клубу. — Нас цікавлять і мистецтво, і музика, поезія і проза, все розмаїття оточуючого життя. А воно в Україні зараз таке цікаве!

– Як ви обмінюєтесь книгами?

– Ми їх просто даруємо одне одному! Збираємось раз на місяць у Центральній міській бібліотеці, там велика зала. Буває, люди привозять книжки у машині повними багажниками. Це така насолода — поринути у світ думок геніїв людства! Ще дуже хороша бібліотека є у гуртожитку у Тяжилові, там багато читачів. Ми від свого клубу книголюбів відвезли туди вантажівку (!) книг, хай люди читають. Зараз будується нова бібліотека на П’ятничанах, ми теж збираємо для неї книжки. А для себе купуємо новинки одну на всіх: почитав — передай другу! Все-таки ми пенсіонери, а книги зараз недешеві…

– Із колишніх літературних клубів в Україні залишився тільки «Імпульс» у Вінниці…

– Так. Сьогодні ми називаємо одне одного Very nice people of golden age — дуже хороші люди золотого віку. Серед засновників клубу — Віра Мадьярова, Галина Бурова, Віра Мусієнко, Поліна Степанова, Світлана Циганкова, це жінки не «вісімдесят плюс», а «сто мінус», космос зрідка таких посилає! Потужно працюють у нас поет Микола Костін, ексголова Вінницької міськради, поетеса Лариса Стасюк, архітектор Юрій Плясовиця, який встиг побувати у 90 країнах світу, Сергій Журавльов, знавець фольклору Індії. А які цікаві гості приходять! Народні артисти України, художники, співаки, музиканти, військовослужбовці, медики, технологи, астроном Марія Левченко, вінничанки Раїса Салабай, Любов Мохир, Ольга Волошина… Унікальні люди! Всі 40 років у «Імпульсі» у березні відзначаємо день народження Тараса Григоровича Шевченка, читаємо його поетичні твори. Так буде і у 2020-му! При нагоді дякуємо за постійну підтримку Андрію Ковальову, депутату Вінницької облради.

– А де проходять засідання клубу «Імпульс»?

– Ми збираємось в останню неділю місяця у Центральній міській бібліотеці ім. Івана Бевза по Хмельницькому шосе, 4, о 12 год дня. 1 березня традиційно починемо із чаю з травами і різними смаколиками. Запрошуємо всіх бажаючих приєднуватись до нас!