Нещодавно чимало ЗМІ опублікували новину про те, що в Україні вводять новий податок. Нібито українці повинні будуть сплатити податок у розмірі 19,5% (18% прибуткового податку плюс 1,5% військового збору) з кожного платежу на карту, якщо це переказ не від близьких родичів.

«Податок зніматимуть, якщо прибуток трудовий, інвестиційний, від продажу власності. Платити потрібно, навіть якщо ви продавали в інтернеті будь-які свої речі, тому що це теж вважається прибутком », – сказано в телеграм-каналі« Адвокат права ». – В Державній податковій службі цю інформацію назвали фейком і відзначили, що прибуток фізосіб обкладається податком виключно у випадках, передбачених чинним законодавством.

Банк може надавати інформацію про банківські рахунки звичайних фізичних осіб, які не є ФОПами, лише в двох випадках: за запитом ДПС – про наявність банківських рахунків;

за рішенням суду – про рух коштів або про будь-яку іншу інформацію про рахунок.

-Отже, якщо ДПС дізнається номер рахунку фізичної особи, то для розкриття більш докладної інформації по ньому (про рух грошових коштів і т. д) вона зобов’язана звернутися до суду.Банки не передають інформацію про надходження на ваші особисті картки. Згідно ст.60 ЗУ “Про банки і банківську діяльність” інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею », – пояснюють в банку.

Нагадаємо, ФОПи можуть витрачати гроші зі своїх бізнес-рахунків на особисті потреби тільки після сплати податків. Роз’яснення про це надали в ДПС. Питання виникло після того, як 2 січня набула чинності постанова Нацбанку з нормою про використання рахунків ФОП тільки для потреб бізнесу. Згідно з ним, ФОПи можуть після сплати податків перевести гроші з підприємницького рахунку на особистий і далі використовувати їх на свій розсуд.16 січня в НБУ повідомили, що скасували цю норму, оскільки вона викликала нерозуміння у бізнесу і фактично знаходиться в компетенції податкової.

Валентина Лісова