Вінничанин Максим Олексюк впевнений – вирощування раків в Україні може стати дуже прибутковою справою. Цьому сприяє наявність в Україні великої кількості придатних для цього джерел води – річки, озера, занедбані зрошувальні канали, які ніким не затребувані. Сам чоловік, який займається виловом та приготуванням цих наземних, розповів всі секрети смачного м’яса.

– Свого часу наші предки ловили багато раків й від того природа не потерпала. Нині ж таке суворо карається, хоча хотілось би розуміння від держави. Думаю, що бізнес із раків можна було б легалізувати чи надати певні квоти, ми б сплачували податки, а люди споживали корисне та смачне м’ясо. Та й дивує те, що ніхто не звертає увагу на аграріїв-мільйонерів, які хімією обробляють поля й все це потрапляє у річки та озера, де й водяться раки. А потім вони тоннами вмирають і нікому діла нема, – каже Максим Олексюк. – Дуже часто побутує думка, що рак харчується мертвечиною та різним непотребом, насправді це охайні членистоногі. Вони на 90% з’їдають того, що є у воді й навіть проявляє канібалізм. Аби рак зміг вирости до 100 грамів, для цього потрібно 3-5 років. Чим тепліша вода, більше линьок, а від цього й стає кращим ріст. Вилов раків здійснюється за допомогою раколовок, попередньо закладають в неї рибу чи кашу з часником. Найкраще це робити влітку вранці, коли сонечко тільки піднялось на воду й добре падає світло. Тоді раків найбільше під берегом біля норок і їх зручно впіймати навіть руками. Найбільший мій трофей важив 350 грамів, клешнів у нього вже не було, мабуть, ондатри відгризли. Один з основних секретів смачно приготованих раків – їхній правильний вибір. Раки обов’язково повинні бути свіжими і живими! Звертайте уваги на їхні хвости: живий і бадьорий рак тримає хвостик притиснутим до тулуба, зігнувши черевце. Якщо черевце з хвостом у рака випрямлене, його не можна їсти, незалежно від того, сирий він чи приготовлений.Перед варінням, раків потрібно ретельно промити в проточній воді. Взяти велику каструлю з чистою водою, закип’ятити її, додати ложку солі, лавровий листок, кілька горошин запашного перцю й відразу раки. Варити 5-7 хвилин. Я саме за такий класиний та натуральний рецепт, бо тільки так зберігається смак. Більш того, м’ясо можна давати дітям, гоовне, аби не було алергії, адже воно поживне.

Нині за кілограм раків «на чорному ринку» просять 450 гривень, серед клієнтів — ресторани та гурмани. Робота із вилову дуже клопітка. Натомість у Західній Європі попит на м’ясо раків в рази перевищує пропозицію. Ця обставина – великий плюс на користь тих, хто вирішить освоїти цей бізнес.

Віталіна Володимирова