Крім того, проти нього відкрили кримінальне провадження за підозрою у зливанні таємної інформації, вилучили ощадкнижку з 2 мільйонами рублів і секретні військові документи.

– Протягом 2014-2016 років посадовими особами Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба розроблявся проєкт наукового дослідження (дисертації), якому присвоєно гриф обмеження доступу «таємно», — дізнались ми із матеріалів Вінницького місь­кого суду. — У той же час у березні 2016-го полковник Олександр Астахов без дозволу керівника зазначеного вищого навчального закладу зробив копіювання електронної версії секретного документа на незареєстрований носій інформації. 18 квітня 2015 року Олександр Астахов несанкціоновано скопіював і зберіг у себе на комп’ютері секретну телеграму від командування Повітряних сил. У квартирі військового вилучено секретні документи: про застосування авіації в зоні АТО/ООС, склад угруповання російських військових на цій території. На робочому місці полковника знайшли секретний документ «Бойовий і кількісний склад Військово-транспортної авіації та аеромобільних військ РФ».

Слідчий суддя Юрій Ковбаса наклав арешт на майно, яке було вилучене під час обшуку. А ось «заарештовувати» ощадкнижку відмовився. Після скандалу Олександр Астахов звіль­нився зі служби й нині називає себе військовим пенсіонером. Та, незважаючи на це, через сьомий Апеляційний суд Він­ни­цької області він тепер добивається права на поновлення доступу до секретних документів Повітряних сил та просить відновити йому виплату надбавок до посадового окладу за доступ до держтаємниці. Засідання суду відбулось 26 лютого.

На ньому представники штабу Повітряних сил апелювали, що насправді була створена комісія і вона підтвердила секретність документів. Тому факт порушення встановлено та підтверджено відповідним актом. Коли слово надали Олександру Астахову, той ламаною українською заявив, що до цих пір не ознайомлений з результатами службового розслідування щодо нього, стверджував про порушення його прав й неможливості виконувати свої посадові обов’язки.

По-різному трактували норми законів сторони процесу, але зрештою суд прийняв рішення оголосити перерву. Сам фігурант справи давати коментарі ЗМІ відмовився, відповіши російською, що погано почувається. Щодо питання про те, звідки взялись у нього 2 мільйони рублів, заявив, що це не є предметом розгляду. Тим часом громадські активісти та ветерани АТО активно обговорюють ситуацію і ось що думають.

– Олександр Астахов – досвідчений військовий, перший заступник начальника штабу виду Збройних сил, саме він був головним відповідальним за усі секрети в штабі. І саме в нього були усі дані про наші війська в тилу, дислокація військ та частин в районі ООС, детально розписано про те, як ми маємо реагувати на повномасштабну агресію Росії, які сили та засоби залучати, техніку, людей, наші проблеми на визначених напрямках. Усього – півсотні надважливих секретних документів. Що означає втратити ці документи у контексті війни з Росією? А те, що ви сядете грати в карти із шахраєм його ж колодою! Любі друзі, «при Сталине такого не было!» – одразу до стінки ставили! У лютому 2014-го на Майдані почалося криваве звірство. І саме у лютому 2014-го (встановлено слідством) на ім’я Астахова відкривається рахунок в «Сбербанку России» у місті Брянську (РФ) на суму 2 млн рублів. Звісно, ці кошти полковник не задекларував – мабуть, у ФСБ, були проти! Уся сума пролежала на книжці у «Сбербанку» країни-агресора всю війну! В російських рублях! З початку Майдану! Совпадєніє? – вважає боєць та військовий аналітик Олександр Грамарчук. — Чи пов’язував взагалі високопоставлений посадовець Збройних сил України своє життя з Україною, а може, готувався з квітами зустрічати колони російських танків у Він­ни­ці? Тож запасаємося попкорном і чекаємо, коли нарешті наш суд відновить на службі Астахова, навколо якого рясно ростуть усі ознаки державної зради.

Віталіна Володимирова