Запитували, чи зручно в них плювати насіння. Віджартовувались на пропозицію поміряти температуру. Тепер уже все набагато серйозніше.

За шість днів кількість уражених коронавірусом в Італії зросла до двох з половиною тисяч. Померлих – майже шість десятків.

Три північних провінції, де найбільше вінницьких заробітчан, оголосили про карантин. Не вберігся від зарази навіть губернатор Ломбардії. Якщо взяти процентне співвідношення хворих та померлих в Китаї та Італії, то, напевне, більше їх все-таки в цій європейській країні.

Спробуй тепер засуджувати стривоженого італійського політика, який публічно звинуватив китайців у тому, що вони «жеруть живих мишей, а потім увесь світ косить коронавірус». Не секрет, що десятки бусів везуть до нас італійські товари, зароблені там гроші, а тепер уже й наляканих співвітчизників. Отже, жартувати над цим чи нехтувати засобами захисту не на часі. Тим більше, що вірус уже поширився майже на всю Європу.

Ніхто не може бути впевненим у тому, що його сусідка, що прибула з Італії, Франції, Німеччини, чи той же водій не привезли з собою цю біду. Кажуть, що цей вірус передається за півтори секунди. На жаль, українська медицина не така досконала, як європейська, тому зараз потрібно максимально спростити доступ ймовірних хворих до лікарської допомоги. В кожному районі повинен бути конкретний медпункт, здатний протидіяти коронавірусу. Ніяких черг у лікарнях, ніяких бюрократичних ходінь від одного лікаря до іншого, ніяких вимагань грошей, шановні медики.

Коронавірус не запитує, хто губернатор, а хто простий вінничанин. Лише відповідальність кожного і чесність влади й лікарів перед громадянами можуть врятувати область від небезпечної епідемії та повторення Нових Санжар.

До речі, в Китаї запровадили смертну кару за приховування підозри на коронавірус. Дай Боже, щоб у нас до цього не дійшло. А тому – маєш температуру, відразу йди в лікарню, не став під загрозу своє життя та життя родини і близьких людей. Сподіваюсь, що там вже розберуться, яка в тебе болячка.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що в Україні зафіксували перший випадок враження коронавірусом. Це чоловік з Чернівців, який повернувся з Італії. До речі, відтепер при підвищеній температурі «швидка» зобов’язана їхати до пацієнта. Телефонуйте.

Головний редактор газети «33-й канал»