Для України Італія має особливе значення, оскільки в цій країні працює багато українських заробітчан, зокрема з Вінниччини. Наша землячка Світлана Савчук проживає у провінції Емілія-Романья. Тут найбільше зафіксовано випадків корона­вірусу.

– Від мого будинку у Пьяченці всього 20 кілометрів до міста, звідки все почалось. Туди нині в’їзд та виїзд заборонені, наше місто хоч і на карантині до 6 березня, але ще нема таких обмежень. Школи, музеї та садочки закриті, кафе та ресторани працюють до шостої вечора. Деякі магазини закриті, але не продуктові. Тиждень тому була паніка й люди скуповували все у великій кількості, бо оголошували на тиждень карантин. Забирали все з полиць, аби потім за можливості не виходити з хати. Але зараз продукти є, всього вистачає. Людей на вулицях мало, виходять в крайньому випадку. Перші дні був дефіцит масок, але тепер їх знову завезли. Десь 50-60% населення їх одягають. У ЗМІ постійно повторюють, що слід частіше мити руки, в черзі не ставати ближче до людини на метр. Якщо відчуваєте симптоми хвороби, потрібно викликати «швидку». Створено «зелену лінію», на яку можна телефонувати саме по цьому питанню, до вас приїдуть. В італійських медіа постійно повторюється інформація, що не всім треба лікуватись в умовах стаціонару, багато заражених лікуються вдома. Таких у нас десь 100 будинків. Тому коронавірус тут почали сприймати швидше як звичайний грип. Крім того, постійно повідомляють вік померлих, тому складається враження, що помирають ті, кому понад 80 років або з якимось патологіями: серцево-судинними, цукровим діабетом, астмою. Але є такі, хто намагається нажитись на цій епідемії – самі дзвонять й пропонують зробити на дому тест на коронавірус за гроші. Проте це шахрайство, людині мають право це зробити медичні працівники. Постійно тримаємо контакт із українцями-заробітчанами. Паніки нема, всі працюють, і ніхто тікати додому не збирається. У нас навіть жарт з’явився: «Коронавірус – це ненадовго, бо зроблено в Китаї».

А ось вінничанка Людмила Данильченко мешкає на кордоні з регіоном Ломбардія.

«Днями тільки прилетіла з України. В Мілані нас зустріли на митниці й перед паспортним режимом поміряли температуру. Пів літака летіли в масках. Вже коли добиралась автобусом з аеропорту – таких було всього кілька, в тому числі і я. В самому Мілані все спокійно, діти граються на вулицях та у парках. Щоправда, китайські магазини та кафе зачинені. Дуже оперативно всі працюють, при цьому не роблять жодних таємниць, медики не скаржаться, що чогось бракує чи немає умов. Тобто виглядає, що все під контролем».

Вікторія Снігур