5 кілограмів і 80 грамів щастя. А зріст — 60 сантиметрів! Йому всього кілька днів від народження, а на вигляд — усі три місяці.

У Вінницькому пологовому будинку №2 Олена Гаманюк з Демидівки народила богатиря. Григорій — третя дитина в сім’ї. За вагою він перегнав своїх братика Михайлика та сестричку Марійку. За велику вагу лікарі охрестили хлопчика Гераклом. Те, що народиться крупним, підозрювали, але батьки не очікували, що настільки. Сину-богатирю довелося купувати більші за розміром памперси та одяг.

– Я сам народився з вагою понад чотири кілограми, так само і старші дітки. Тому спадковість має значення, — каже щасливий тато Сергій Гаманюк. — Коли дружині проводили УЗД, то зазначали, що малюк народиться нівроку! Очікували до 4500, а вийшло на 580 грамів більше. Для пологів обрали пологовий будинок №2, бо тут працюють справжні професіонали. Вдячні акушерці-гінекологу Олені Петровській та всьому персоналу за турботу, адже завдяки їм дружина народила сама і добре себе почуває. Щоправда, штанці, шапочка та кофтинка на дитинку не підійшли, тому довелось дещо купувати більшого розміру. Ім’я для синочка підбирав я, ще раніше із коханою про це домовився, дуже хотів Григорія. Хлопчик має чудовий апетит, маминого молока вистачає.

Зараз новонароджений та його мама уже в рідній Демидівці Жмеринського району. Староста села Юрій Мельник зазначає — родину Гаманюків слід ставити всім у приклад.

– Тато Сергій — капітан Служби цивільного захисту, працює заступником начальника курсу. Мама Олена — вчителька початкових класів. Обоє господарюють. Їхні діти дуже обдаровані, нещодавно дівчинка посіла перше місце в громаді та третє в обласному конкурсі вокалістів, вона обожнює українські пісні, — каже староста. — Безумовно, ми щасливі, що в цій родині поповнення, адже коли народжуються діти — в нашого села є майбутнє. Таких богатирів у громаді ще не було, вже збираємось на родини, аби привітати батьків.

До речі, дітей, які народилися з вагою понад 4-5 кілограмів, медики називають гігантськими. Вони з’являються на світ все частіше, таких в області близько 25% від всієї кількості. Лікарі намагаються розгадати секрети дітей-богатирів, кажуть, що тут не тільки генетика має значення, а й екологія. Ідеальною вважається вага до 3,5 кілограма.

Віталіна Трудько