У Ладижині десятикласники розробили ефективний пристрій для ефективного і недорогого очищення води від хімічного забруднення.

Брати Юрій і Роман Кучеряві презентували розробку на екологічному хакатоні. Під час презентації хлопці розповіли, що брали воду для досліджень із Південного Бугу та водогону.

Брати Кучеряві: Юрій і Роман розробили ефективний пристрій

– Ми — вихованці гуртка «Основи науково-дослідницької діяльності». Пропонуємо очищати воду у чотири етапи: спочатку вода проходить обробку магнітним полем, яке обертається, далі — за допомогою електродіалізу вилучаються солі, і вона стає придатною для господарських потреб. Потім застосовується електрогідрав­лічний ефект для знезараження бактеріальної флори, а озонування на заключному етапі робить її придатною для харчових потреб. Наш невеликий дослідний зразок може очищувати до 100 літрів води на годину, — розповіли журналістам брати Кучеряві. — Якщо збільшити потужність і пропускну здатність, можна однією пересувною установкою забезпечити невелике місто питною водою, а стаціонарний потужний пристрій дасть ще більші обсяги. А ще наш спосіб очищення води – у 10-50 разів дешевший, ніж звичайні, наприклад, хлорування. Після такої очистки вода практично не створює накипи, що на багато років продовжує термін експлуатації дорогого обладнання.

Ладижинські вина­хідники вже отримали позитивні відгуки від столичних експертів і тепер збираються реєструвати патент у Державному департаменті інтелектуальної власності. Потім брати збираються представити свою роботу на Всеукраїнському конкурсі інноваційних проєктів.

Віталіна Володимирова