Він бачив, як годує суницями ведмедиця ведмежат та «бери-не хочу» щедрі дари природи

Своє 65-ліття святкує Валерій Миколайович Мазур – лісничий Тростянецького лісництва ДП «Крижопільський лісгосп», який більшу частину свого свідомого життя віддав створенню лісів.

На околиці села Буди Тростянецького району, біля магістралі, у скоромному, але акуратному, охайному приміщенні знаходиться адміністрація Тростянецького лісництва. 27-й рік очолює лісництво Валерій Микола­йович. Власний багаторічний досвід підтверджує абсолютну істину: велику відповідальність несе лісівник за його величність ЛІС! За стільки років душа зрослася невідривно з роботою. І у цих лісових угіддях вже знаєш за стільки років кожне дерево!

Валерій Миколайович щиро переймається питаннями якісного кадрового наповнення. Адже усі знають: робота у лісовому господарстві важка як фізично, так і морально. Велика відповідаль­ність. Та й не хоче зараз молодь залишатися у селі… А якщо маєш бажання долучитися до лісівничої роботи, то вчать, допомагають, підтримують, вірять!

Початок свого трудового шляху у лісовому господарстві згадує В.Мазур із великим задоволенням. Закінчивши Львівський лісотехнічний інститут за спеціальністю «Інженер лісового господарства», молодий спеціаліст отримує направлення на посаду інженера-таксатора комплексної експедиції Укра­їнського лісовпорядкувального під­приємства «Ліс­проект». Чотири роки (1977-81 рр.) він провів фактично у лісах. Часом неторканих рукою людини, здавалося б, безкінечних, безмежних лісових нетрях, але прекрасних своєю живою душею. Це були території Дарвінського заповідника (Вологодська область колишнього Радянського Союзу), а потім – Карпатський край, Верховина, Усть-Чорнянський лісокомбінат.

«Життя у лісовій глибинці, де в радіусі 80-ти кілометрів – жодної людини, залишило незабутні враження», — згадує ювіляр. Розповідає про багатий край, де «бери-не хочу» дарів природи. Приміром, загинає пальці на руках, рахуючи, скільки видів лісових ягід росло у тих лісах. А скільки риби у тих водоймах було! Яке розмаїття лісових птахів, звірів! Про нічні ласування на галявині суницями ведмедиці з ведмежатами, що спостерігали з вікна сторожки, про важкий побут у тайзі, як здійснювали переходи, як виживали завдяки справжнім людським якостям, про взаємодопомогу і моральний кодекс лі­сівників – про все це, про ті незабутні дні і роки розповідав би годинами…

У 1982 році починає працювати у Крижо­пільському ліс­госпі на посаді помічника лісничого Тростянецького лісництва. 11 років віддав цій посаді, після чого призначають лісничим у цім же ліс­ництві, де й трудиться досі.

Тростянецьке лісництво — це 8 обходів, мають два старших майстри лісу. Залишилась у лісництві гарна українська традиція взаємодопомоги, своєрідна лісова толока. При великому навантаженні йдуть на допомогу майстру лісу всі разом, а потім — до іншого, із сокирками – від майстра до лісничого. Гуртом і швидше, і веселіше працюється!

Валерій Миколайович – професійний лісівник, здібний керівник, чуйний чоловік, прекрасний батько та дідусь, надійний друг. А ще — прекрасна, справжня людина, людина з великої літери і з великим серцем. Що б не сталося – знайде добре слово, зрозуміє, підтримає. Вміє Валерій Миколайович підбадьорити щирою усмішкою та гарним жартом!

Тож зичимо Валерію Микола­йовичу міцного здоров’я на многая літа! Нехай кожен день множиться добрими справами на благо рідної України, лісового господарства Вінниччини й держави. Радості Вам від людей, від роботи, сім’ї, рідних, близьких, шановний наш імениннику!

З повагою,
трудові колективи Вінницького ОУЛМГ, ДП «Крижопільський лісгосп»