Діаметрально протилежні думки щодо святкування 8 березня можна почути сьогодні. Одні кажуть: “А що поганого в тому, що сотням тисяч жінок цього дня дарують увагу, любов, квіти? Адже це свято визнала Організація Об’єднаних націй, його відзначають у всьому світі” . Інші заперечують: “Святкувати не можна, це день блудниць, започаткований комуністкою Кларою Цеткін”.

…Марш «порожніх каструль» відбувся 8 березня 1857 року в Нью-Йорку. Тоді робітниці текстильних фабрик били в каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право. Пізніше ідею жіночого протесту підхопила Клара Цеткін, але дуже неоднозначно. Під час війни вона закликала “пролетарських жінок” пропонувати свою любов будь-якому “свідомому” робітникові, який відмовляється від виконання військових замовлень. Ось звідки корені “дня блудниць”! Послідовницею Цеткін стала російська революціонерка Олександра Колонтай. Саме їй належить фраза: «Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води»…

Церковний аспект святкування 8 березня прокоментував от. Софроній (Чуприна), прес-секретар Вінницько- Барської єпархії ПЦУ.

– Іноді жіночі плечі несуть на собі те, що не під силу чоловікам. Саме жінці Господь доручив дарувати нове життя, оберігати сімейне вогнище і рідних людей. Нам є за що подякувати матерям, бабусям, дружинам, сестрам, дівчатам і подарувати їм радість і тепло! – сказав от. Софроній.

– Хресна хода 8 березня, оголошена церковнослужителями МП, викликала шквал коментарів у соцмережах, в основному негативних. До того ж департатамент охорони здоров’я закликав відмовитись від масових заходів в зв’язку із загрозою коронавірусу….

– Цього року у неділю, 8 березня, церква відзначає свято Торжества православ’я, тому МП приурочив хресну ходу до цього свята, а не до 8 березня. Подібні акції планують проводити в інших містах України. Ми, православні християни, повинні пам’ятати, що нічого без волі Господа з нами не трапляється. Але разом з тим не варто нехтувати правилами гігієни, не йти на ризик і виконувати всі приписи медиків.