У Харкові відбувся всеукраїнський турнір серед поранених ветеранів АТО «Ігри героїв». Всі 20 учасників з різних міст змагались у кросфіті. За підсумками балів визначили переможця — ним став 23-річний Роман Кашпур з Хмільника.

На війну він пішов добровольцем, залишивши денну форму навчання в університеті. Після вишколу потрапив розвідником до батальйону «Правий сектор». Там отримав позивний Скіф.

– За чотири роки війни пройшов всі запеклі бої у Донецькій області, неодноразово отримував контузії, але то не рахується, — каже Роман Кашпур. — У травні минулого року під час виконання завдання підірвався на протипіхотній міні. Весь час був у свідомості. Друзі досі жартують, що народився у вишиванці. На жаль, осколками посікло ліву ногу, а на правій відірвало стопу. Довелось ампутувати до гомілки. Два місяці чекав, поки загояться рани, найважче було, коли хотілось почесати пальці, а їх нема. Депресії не відчував, бо навкруги бачив воїнів з важчими травмами, і вони завжди усміхались. Тоді я й познайомився з організаторами «Ігор героїв». Вони сказали, що маю спортивну форму, та запросили на турнір. І я погодився, аби довести не лише собі, а й іншим, здоровим, що все реально.

Дочекався постійного протезу і готувався щодня протягом трьох місяців. Оскільки я за освітою реабілітолог та тренер з фітнесу, вирішив не шукати легкого шляху до перемоги. Тому подався у категорію професіоналів, хоч для мене це дебютні змагання. Вболівали за мене батьки, кохана та місцеві волонтери — приїхали цілим автобусом, привезли плакати. Я не міг їх підвести, але головним була мотивація. Переможцем себе не вважаю, це просто ще одна сходинка, яку здолав. Хочу іншим, хто має дві ноги, не поступатись силою.

Вікторія Снігур