Українською, англійською та реп – композиція. У центрі Вінниці на площі перед пам’ятником Тарасу Шевченку до 206-ліття від дня народження Кобзаря гвардійці військової частини 3008 виконали твори в сучасному аранжуванні. Над площею звучали “Заповіт”, ” Реве та стогне Дніпр широкий” та “Думи мої” Шевченківські читання відкривають музичною композицію ” Реве та стогне Дніпр широкий” у виконанні військового оркестру 3008. Вперше військові публічно декламують вірші великого творця у різних інтерпретаціях. Гвардійці недовго обирали з чим вийти на сцену.

” Підготували п’ять найвідоміших творів Тараса Шевченка. Аби здивувати містян знайшли свій оригінальний підхід. Репетиція тривала майже місяць. Що вийшло наразі демонструємо вінничанам”, – Юрій Дубінчук, начальник військового оркестру.

Твори Тараса Шевченка знають у всьому світі, перекладають на різні мови та відтворюють у музиці. Нацгвардійка Ольга Костюк “Заповіт” розповідає англійською.

“Тарас Григорович Шевченко у нас світова особистість, і дуже приємно знати, що майже у всіх куточках світу про нього знають, пам’ятають, є різні варіації перекладу, тобто творчість не вмирає, а стає безсмертною, продовжується, поширюється”, – Ольга Костюк, нацгвардійка в/ч 3008.

Військові до Шевченківських читань долучили і гостя з Африки. Колінз Такій студент Вінницького медичного університету. За шість років вивчив українському мову, тому “Заповіт” Кобзаря розповідає напам’ять.

” Вірш Тараса Шевченка вчив два дні, я дуже радий, що у мене випала така можливість разом з військовими читати твори я великого Кобзаря”, – говорить Колінз Такій, іноземець Африки.

Поетичним експериментом для вінничан стала реп -композиція. Відомі рядки шевченківського заповіту виконав у незвичному реп стилі солдат строкової служби.

“Немає нічого неможливого. Завжди хотілося зробити щось таке класичне-поєднати його твори з репом. Я це роблю вперше. Це була чудова ідея. Читати реп це моє хобі”, – солдат строкової служби в/ч 3008 Сергій Голота.

Вірші Шевченка є популярним матеріалом для пісень сучасних виконавців. Тому наступного разу – вшановувати Великого Кобзаря- гвардійці планують разом з популярними українськими музичними гуртами.

Валентина Лісова