Попри всі заклики про заборону масових заходів у зв’язку з поширенням коронавірусу розрекламована заздалегідь хресна хода УПЦ МП «Торжество православ’я» у Вінниці відбулася.

Віряни з іконами в руках пройшли довгою колоною від Воскресенського храму до Спасо-Преображенського собору. На захід зіб­ралося кілька тисяч прихильників МП. Як стверджують у Він­ницько-Барсь­кій єпархії УПЦ (МП) — близько семи тисяч.

Ще за пів години до початку біля Свято-Воскресенського храму почали збиратись люди, йшли цілими родинами, брали навіть малих дітей. Майже кожен тримав у руках ікону. За закликом митрополита Варсонофія віряни принесли прославлені ікони Пресвятої Богородиці та мощі святих, які були доставлені з різних куточків Вінниччини. Крім того, у натовпі виднілись і плакати, на яких було написано «Він­ниччина за Блаженнішого Онуфрія» та «На­ша церква УПЦ». У центрі міста розташувались автобуси, які й привезли вірян МП, чимало з них були не з він­ницькими номерами, а сусідніми – черкаськими, хмельницькими і навіть чернігівськими. За всім цим спостерігали сотні поліцейських, рух від Гагаріна до Соборної перекрили, утворились затори, громадський транспорт зупинився.

«Дорогі брати та сестри! Всіх вітаємо з Торжеством православ’я! Ми звертаємось до Господа в особливій молитві, щоб зберіг нас у правій вірі – православній. Щоб ми правильно славили Христа… І коли ми знаємо, що є така інформаційна загроза, як епідемія коронавірусу, ми повинні зібратися на спільну молитву, попросити, щоб Господь зберіг нас у здоров’ї. А також на сьогодні попросимо, аби Господь благословив миром нашу країну, кожне віруюче серце, – звернулось до присутніх духовенство УПЦ МП. — На­ша Церква нині переживає непрості часи. Останні місяці був відносний спо­кій, але певні суспільні та по­літичні процеси дають можливість передбачити, що невдовзі церковні рейдери з ПЦУ знову активізуються й будуть не лише тиснути на наших вірян, але й на кожну окрему громаду, храм якої впаде в око місцевим ватажкам розколу! Розпочнемо молебень тут, будемо співати наш «Символ ві­ри», «Отче наш», особливі молитви. І там вже, на місці, де ми кожну неділю звершуємо акафіст біля захопленого розкольниками Спасо-Преображенського собору, звершимо сам молебень «Торжества православ’я».

Тим часом вхід до Спасо-Преображенського собору відгородили металевими турнікетами. У соборі саме в цей час відбувався молебень сотень вірян ПЦУ. І ніхто не приховував із «хресного ходу», що молилися і за те, щоб Спасо-Преображенський собор був повернутий прибічникам Московського патріархату.

– У мене таке відчуття, що ми говоримо на різних мовах з «пецеушниками». Наче різна у нас Україна, різні поняття про свя­тість і майбутнє.

УПЦ на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуф­рієм — є справді Церква Христова, де безперестанно лунає молитва до Бога, — висловила свою думку Наталя Пучкова. — Ми не кричимо на кожному кроці і не знімаємо реклам, скільки допомогли на Сході людові. Натомість «рускій мір», «гундяєв», — все має свій термін придатності, навіть ці безглузді клеймування.

Вінничани до такого дійства поставилися неоднозначно. Біль­шість таку масовість вважають середньовіччям. Інші висловлювалися коротко: «шабаш».

– Це пережиток радянської системи і рудимент сучасної України. Сумно, що так багато людей продовжують жити ілюзіями і виконувати волю ро­сійської церкви, яка цілком і повністю керується та підпорядкована владі РФ, — каже вінничанин Ярослав Мазурець. — 8 березня Вселенський Патріарх сказав: «Будь-яка опозиція питанню автокефалії Православної Церкви України не є канонічною. Однак є такі, хто має намір завдати шкоди новоствореній Православній Церкві України».

Соломія Калюжко
Віра Малафей

Posted by тетяна кондратьєва on Sunday, March 8, 2020

Posted by тетяна кондратьєва on Sunday, March 8, 2020

Posted by тетяна кондратьєва on Sunday, March 8, 2020

Крестный ход в честь Торжества Православия от Воскресенского храма к Свято-Преображенскому Собору. Винница, 8 марта 2020 г. Видео #1

Posted by Павел Лебедев on Sunday, March 8, 2020

Крестный ход к Свято-Преображенскому Собору и Чин Торжества Православия. Винница, 8 марта 2020 г. Видео #2

Posted by Павел Лебедев on Sunday, March 8, 2020

Фото Олексія Бойко