Судячи з практики обслуговуючого кооперативу «житлово-будівельний кооператив «АРТ ХАУС-ІІ» і його власника Олександра Краковського, для початку, потрібно обзавестись «дружбою» з представниками еліти області, у нашому конкретному випадку – з одним із колишніх голів облради, екснардепом від Вінниччини. А далі все станеться само собою… Навіть якщо для будівництва у вас немає жодних дозвільних документів.

Отже, восени 2019-го року у Вінниці на вулиці Гонти, 1 у приватному секторі неподалік міського пляжу розпочалися незрозумілі будівельні роботи. Викопали котлован, заїхала важка техніка, почали заливати фундамент. Земельна ділянка, де відбувається будівництво, з усіх сторін оточена приватними забудовами. Сусіди  стверджують, що спочатку йшла мова про будівництво тут трьох котеджів, однак коли почались будівельні роботи, стало зрозуміло, що фундамент готується під багатоповерхівку.

  • Нам казали, будуватимуть пару котеджів. Ми повірили і зреагували спокійно. Однак вже в жовтні зрозуміли, що нас обдурили: тут зводиться великий багатоквартирний будинок. В принципі, якби там було достатньо місця, то я був би й не проти. Але в нас і без багатоповерхівки літом, в розпал пляжного сезону, трапляються тут транспортні колапси. Відпочивальники приїжджають до річки на своїх автівках, залишають їх, під нашими парканами. Важко заїхати не те, що до свого будинку, а й до своєї вулиці. А що буде як тут поселяться ще 45-50 сімей. В більшості з них будуть свої автомобілі, як ми тут розминатись будемо?розповідає сусід новобудови Олександр Іванюк.

Вже 4-го лютого забудовники розпочали активні будівельні роботи: завезли цеглу, сипучі будматеріали, а крани почали виставляти конструкції для зведення багатоповерхівки. Це обурює місцевих жителів. Крім того, за словами Олександра Іванюка,їм й досі не показали як виглядатиме майбутня забудова; не бачили вони на початок будівництва й жодних дозвільних документів від ДАБІ. Інформації про забудовника теж немає.

  • Тут повисів кілька днів рекламний плакат будинку котеджного типу з назвою «Артхаус ІІ». Не паспорт з інформацією про те, хто будує, що будують, а просто картинка. Плакат зняли. Жодної дозвільної документації на будівництво ми не бачили. Забудовник з сусідами не спілкується, а тим часом тут відбувається активне будівництво. Дорогу руйнують будівельні вантажівки, декілька днів ми з сусідами сиділи без води, бо нам пошкодили водопровід, а декого з місцевих жителів навіть затопило. Хто за все це відповідатиме? – обурюється вінничанин.

З інтернет-сайтів та соціальних мереж, де вже кілька місяців активно торгують майбутніми квартирами, сусіди дізнались, що на вулиці Гонти, 1 будують триповерховий будинок. Забудовник – обслуговуючий кооператив «АРТ ХАУС-ІІ».

І хоча забудовники скрізь наголошують, що «АРТ ХАУС – ІІ» – це житловий комплекс, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, свідчить, що це, насправді,  житловий кооператив. Тому люди, які куплять в «АРТ ХАУСі» квартиру стануть членами житлового кооперативу, тобто об’єднанням громадян, що гуртуються і вкладають свої кошти, за які і будуватиметься будинок. А отже, юридично ініціатором будови стає не забудовник, а людина, яка купила оце майнове право і саме вона несе повну відповідальність за все, що відбувається з цією будовою. Як свідчить часта практика, забудовник при виникненні негараздів вмиває руки, бо є лише найманою робочою силою, що зводить житло для кооперативу. Реальну відповідальність нестимуть самі мешканці і саме вони будуть винні в тому, що будівництво визнають незаконним, бо з документацією є проблеми.

А в «АРТ ХАУСі», як виявилось, проблем з документацією вистачає. По-перше, цільовим призначенням ділянки, де зводиться новобудова (кадастровий номер 05101100000010100368) є будівництво і обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка). Тобто, так званого індивідуального житла. Тому ця ділянка, де-юре, не може використовуватись під багатоквартирну забудову, адже, відповідно до класифікації  видів цільового призначення земельних ділянок, вона  мала б мати інший вид: “Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку”.

Отже, земля, по вулиці Гонти, 1 є звичайною присадибною ділянкою, на якій можна побудувати хіба що приватний котедж, але аж ніяк не багатоквартирний житловий будинок. Для цього потрібно змінити цільове призначення ділянки і договір про її оренду. Чи піде на це Вінницька міська рада, виконавчий комітет якої приймає подібні рішення, – невідомо. Все залежитиме, як завжди, від її вмотивованості.

По-друге, в обслуговуючого кооперативу «житлово-будівельний кооператив «АРТ ХАУС-ІІ» досі немає необхідної дозвільної документації на будівництво і це підтверджує Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міськради.

Так, в жовтні 2019-го року, а потім ще раз в січні 2020-го року, на запит невдоволених вінничан, фахівці згаданого департаменту провели позапланову перевірку дотримання «АРТ ХАУСом» вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил підготовчих та будівельних робіт. І виявили, що будівництво об’єкта розпочалось без відповідного повідомлення до департаменту – в реєстрі відсутня інформація. Будівельні роботи здійснюються без дозвільної документації від  Держархбудінспекції, а отже, забудовник не розповів про свої плани міській раді й не отримав (!) містобудівні умови та обмеження. Містобудівні умови та обмеження – це коли виконавчий комітет каже забудовнику, що можна робити, а чого робити на цій землі не можна. Наприклад, визначаєтьсяобмеженняповерховості з огляду на геологію чи відстань до прилеглих об’єктів, розміщення мереж.

Не виявивши усіх цих документів у забудовника, Департамент архітектурно-будівельного контролю виписує йому припис – суб’єкт містобудування притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу –5100 грн. Припис забудовником проігнорувався, тому з правопорушника мали примусово стягнути штраф у подвійному розмірі, тобто – 10200 грн. До штрафу додавалась вимога: зупинити (!) будівельні роботи, привести обєкт будівництва до вимог чинного законодавства.

Однак, від 4 лютого 2020-го року будівництво увійшло в активну фазу, а документів як не було, так і немає. Чому жодна інстанція не контролює виконання приписів? Чому кооператив «АРТ ХАУС- ІІ» не боїться відповідальності, й порушуючи Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» самовільно продовжує будівництво? До речі, Департамент архітектурно-будівельного контролю притягував до адмінвідповідальності чомусь не юридичну особу – обслуговуючий кооператив «житлово-будівельний кооператив «АРТ ХАУС-ІІ», а фізичну особу – Олександра Краковського – засновника і кінцевого бенефіціара фірми. Цілком ймовірно, що земля, на якій відбувається будівництво багатоповерхівки, належить саме йому. Ця інформація наразі перевіряється.

Краковский Олександр

І що цікаво, якби штраф адресували юрособі, то сума його коливалася б від 100 тисяч гривень. Натомість штрафують фізичну особу і штраф – смішний.Тим часом, щоб хоч якось повпливати на забудовника, місцеві мешканці звертались до нацполіції, однак там заявили, що ознак криміналу тут не вбачають, відтак відносини між вінничанами і «АРТ ХАУСом» є цивільно правовими, а отже їх краще всього з’ясовувати в суді.Не одне звернення було також написано на адресу Вінницької міської ради, були також повідомлення на цілодобову варту. Але «собаки гавкують, а караван іде».

Декілька сімей, що стали сусідами новобудови вже постраждали від масштабного будівництва, буквально під їхніми вікнами. Олексій Бабич розповідає, що в жодного суміжного з будівництвом сусіда не брали дозвіл, не проводились також  громадські слухання.

  • В нас нещодавно чоловік будував гараж, то ходив по сусідах й брав дозвіл. А тут будують цілу багатоповерхівку й навіть документів ніяких не показали нам. Ми не отримали ніякої офіційної інформації. А тепер бачимо цей фундамент і розуміємо, що це багатоквартирний будинок в кілька поверхів – каже Олексій Бабич. – Дорогу зривають будівельні вантажівки. Тепер цією дорогою важко пройти, не те що проїхати. Будівельники проводять свої роботи і на вихідні й до пізньої ночі – ніякого спокою. Зруйнували водопровід, наш будинок затопило, вода. А потім довелось кілька днів взагалі без води сидіти. І що обурює найбільше – наші скарги та звернення скрізь ігноруються, куди ми вже тільки не звертались. Це ж що виходить, приїхали собі невідомі люди й почали щось будувати. Департамент архітектурно-будівельного контролю підтверджує, що будівництво незаконне, але вони далі будують. Нацполіція криміналу тут не вбачає. Ну як це? То може мені варто завтра розпочати будівництво під міською радою, раз у нас «зелена зона» для будівельників? – Обурюється вінничанин.

З відкритого реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців дізнаємось, що засновником та кінцевим бенефіціарним власником ОК «ЖБК» «АРТ ХАУС-ІІ» являється Олександр Краковський. Він також є власником житлово-будівельного кооперативу «АРТ ХАУС ІІІ» та вінницького одноіменного агенства нерухомості.

30-річний Олександр Краковський створив обслуговуючий кооператив «АРТ ХАУС-ІІ» в серпні 2019-го року (буквально за пару місяців до початку будівництва на вул. Гонти, 1, що насторожує), разом зі своїм 31-річним рідним братом Сергієм Краковським та жителем Луки-Мелешківської Олександром Кодитиком-Фогтем.

На усіх згаданих компаніях прикріплені різні контактні телефони, однак за жодним з них, начебто, не чули ні про братів Краковських, ні про їхнього компаньйона по бізнесу.  За особистими номерами з чоловіками теж не вдалось зв’язатись. Щоправда Олександр Краковський написав повідомлення, що через недугу дитини змушений перебувати в київській лікарні, а відтак йому не до коментарів. Ми зачекали майже два тижні, ще декілька разів спробували з ним зв’язатись, однак інформацію про скандальне будівництво нам так і не підтвердили, і не спростували.

Мешканці вулиці Гонти, стверджують, що провели власне розслідування й виявили,  що за таким «ласим» будівництвом майже на березі Бугу, звісно стоять не зовсім «прості» люди.

–  Я готовий надати компетентним органам прізвище людини, що особисто кришує це беззаконня. Це дійсно дуже впливовий у області чиновник. Але хіба цим «законникам» можна так нагло ігнорувати закони? Ми не здамося, блокуватимемо будівництво і звернемося у всі правоохоронні структури в Києві. Тому ще раз звертаюсь до бажаючих купити тут квартири – це афера. І навіть впливова криша не допоможе. Не радив би нахабно продовжувати будівництво й ігнорувати приписи та штрафи. І даремно  департамент архітектури і будівельного контролю міської ради, як мені здається,  лише імітує стурбованість цією ситуацією, зараз й він в особливій зоні уваги – каже Олексій Бабич.

Як вдалось з’ясувати журналістам «33-го каналу», Олександр Краковський відносно нове обличчя в бізнесі нерухомості. Має ще один обслуговуючий кооператив на Хмельниччині – «Гармонія – 5». Подібно до вінницького «АРТ ХАУСу», хмельницьких «Гармоній» є теж декілька: «Гармонія-2», «Гармонія-3», «Гармонія-3/1» і вже вищезгадана – «Гармонія-5».

Жоден будинок, до якого має причетність Олександр Краковський не зданий в експлуатацію! Хмельничани жаліються на відтермінування здачі цих багатоквартирних будинків.Однак, будемо відвертими, за порушення в сфері будівництва в жодного забудовника ще не забрали ліцензій. А до таких власників будівельних компаній, як Олександр Краковський – влада, навіть  найкомфортнішого міста,часто сліпа, глуха і німа.

Обурені вінничани, сусіди «АРТ ХАУСУ-ІІ» взялись шукати справедливість у суді.

  • Зараз все свідчить про те, що в забудовника жодних дозвільних документів на будівництво багатоповерхівки. Ми до кінця не знаємо, що там будуватиметься. З реклами, яка висіла на огорожі будівництва було зазначено, що там буде будинок котеджного типу з назвою «АРТ ХАУС – ІІ». І лише завдяки численним запитам моїх довірителів до різних структур, вдалось дізнатись, що там офіційно будується фізична особа Олександр Краковський, бо саме йому адресувались всі приписи департаменту архітектурно-будівельного контролю. Я маю підстави вважати, що притягувався до відповідальності якраз власник кількох земельних ділянок, на яких і здійснюється будівництво. Цю інформацію я зараз перевіряю через реєстр речових прав,коментує ситуацію адвокатеса Марина Медончак. – Правовий статус призначення земельної ділянки відіграє в цій справі не останню роль. Адже цільове призначення цієї землі підходить лише для індивідуальної забудови. Якщо ж там дійсно будуватиметься триповерховий будинок ми через суд вимагатимемо визнати будівництво самочинним та таким, що підлягає знесенню.

P.S. На момент публікації матеріалу, стало відомо, що виконавчими органами  Вінницької міської ради здійснюються заходи щодо формування матеріалів позовної заяви, які в подальшому планують направити до суду.

Андрій Погорєлов