12 березня у Вінницькій обласній державній адміністрації відбулася зустріч керівництва області з представниками релігійних організацій. Учасники обговорили заходи безпеки під час пандемії коронавірусу COVID-19, які необхідно запровадити в храмах та молитовних будинках для запобігання розповсюдженню інфекції. Вінницько-Барську єпархію Православної Церкви України на зустрічі представляв митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Голова облдержадміністрації Владислав Скальський ознайомив присутніх з інформацією про ситуацію в світі та в Україні та повідомив про те, що напередодні за підсумками засідання Уряду було прийнято рішення про впровадження карантинних заходів по всій території держави, зокрема, про обмеження на зібрання – максимум до двохсот осіб та про інші заходи. Керівник області звернувся з проханням до представників релігійних організацій сприяти виконанню необхідних протиепідеміологічних заходів в храмах і місцях молитовних зібрань.

В ході обговорення теми, митрополит Симеон висловив згоду з представниками інших конфесій щодо важкості реалізації на практиці рішення про обмеження кількості вірян на богослужіннях.

В той же час архіпастир запевнив, що в релігійних громадах Православної Церкви України будуть докладати необхідних зусиль по запобіганню розповсюдження інфекції. Зокрема, парафіян будуть інформувати про необхідність залишатися вдома, навіть у недільні та святкові дні, якщо вони помітять у себе ознаки хвороби: температуру, кашель тощо, щоби не наражати на небезпеку інших. Також у храмах будуть ретельно витирати кіоти з іконами. В місцях, де це потрібно, будуть встановлені ємкості з дезінфікуючим розчином для рук. Священики будуть роз’яснювати парафіянам про можливість поклоніння перед іконами без їх цілування до припинення пандемії та про інші заходи.

Митрополит Симеон повідомив, що у вівторок, 17 лютого, відбудеться засідання Священного Синоду Православної Церкви України, після якого буде оприлюднене відповідне звернення до духовенства та вірян щодо заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Також будуть затверджені молитви про захист, зцілення хворих та допомогу Божу лікарям і всім, хто докладає зусиль для боротьби з пандемією. Хоча, як підкреслив Архіпастир, віруючі люди вже зараз моляться і просять Бога про припинення хвороб.

На завершення зустрічі Владислав Скальський подякував учасникам за відкритість, готовність до діалогу та спільних конструктивних дій. Голова облдержадміністрації висловив сподівання, що спільними зусиллями влади, медиків, духовенства та всього суспільства за час карантину, який триватиме до 3 квітня, вдасться взяти коронавірусну інфекцію під контроль і забезпечити максимальний захист для громадян.

За матеріалами пресслужби
Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ)