Суперечливі чутки дратують пенсіонерів, у редакції «33-го» буквально обривають телефон. Люди запитують, коли чекати надбавки і скільки їм дорахують?

– Пенсійний фонд України не анонсував індесації пенсій з 1 березня. Офіційної інформації, тобто відповідної урядової постанови, де будуть прописані терміни і порядок перерахунку, поки що немає, — повідомили у пресцентрі ГУ ПФУ у Вінницькій області. — У законодавстві зазначено, що індексація пенсій має проходити кожен рік за формулою: 50% від приросту середніх зарплат і 50% інфляції за минулий рік. Але не зазначено, з якого саме числа повинні перераховувати. У минулому році це зробили з 1 березня, а як буде в цьому році — поки що неясно.

Але нагадаємо, що урядовий портал gov.ua рік тому повідомляв: «Вперше пенсії автоматично перерахують з 1 березня 2019 року. Це означає, що для перерахунку пенсій не потрібно приймати окремих рішень уряду чи парламенту. Кошти на такий перерахунок уряд вже передбачив у держбюджеті. Автоматичний перерахунок пенсій відбуватиметься щорічно. Тобто, наступного разу пенсії осучаснять з 1 березня 2020 року». То чому ж сьогодні йде мова про вересневу індексацію?

– Якщо в зв’язку з перезавантаженням уряду чи з інших причин індексацію перенесуть на вересень-2020, то хто мені компенсує підвищення пенсії за ці шість місяців? — резонно запитував у редакції пенсіонер Віктор Михайлович. — Я чув, що радять звертатись до суду. Але більшість пенсіонерів це зробити не в змозі!

У законі про пенсійне забезпечення прописано, що індексація пенсій має проходити «автоматом». У 2019 році офіційна інфляція склала 4,2% (беремо 50% — це 2,1%), а середня зарплата збільшилася на 18% (половина від цього показника — 9%). За формулою пенсії повинні проіндексувати на 11,1%. Навіть при середній пенсії 3,2 тис. грн. за півроку пенсіонери втратять більше 2 тис. грн. Зрозу­міло, що людей це обурює!

Крім того, за законом, декому пенсії взагалі не індексуються. Це: одержувачі соціальних пенсій, ті громадяни, у яких не вистачило страхового стажу для «нормальної» пенсії і кому держава нарахувала мінімалку; працюючі пенсіонери; держслужбовці; пенсіонери, що отримують максимальні пенсії (сьогодні -16,4 тис. грн.); одержувачі спецпенсій, наприклад, колишні працівники судів; пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок в 2019-му або у 2020-му році.

Тобто виходить, що з березня ніякого перерахунку пенсій може і не бути. Хоч собі урядовці «під ялинку» у січні нарахували рекордні зарплати і премії. А як новий уряд вирішить питання надалі?