Яка реакція влади на велике скупчення людей на хресні ходи і молитовні стояння під час оголошеної пандемії? Про ситуацію з коронавірусом на Вінниччині та готовність захиститися від пандемії запитували журналісти голову обласної ради Анатолія Олійника, котрий представив депутатській комісії з питань свободи слова,  інформаційного простору та реформування державних і комунальних  друкованих засобів масової інформації свій щорічний звіт.

– В області є комісія з надзвичайних ситуацій, є у нас резервний фонд, куди ми з обласного бюджету закладаємо не менше 5 відсотків грошей від надходжень для закупівлі масок, інших заходів, котрі необхідно здійснити. Там є певний стратегічний запас всього необхідного, котрий постійно оновлюється.  А ще є чинне законодавство, котре ми не маємо права порушувати. Тому вже сьогодні ми напрацьовували алгоритм проведення сесії обласної ради в умовах пандемії і загальних обмежень — поділився думками Анатолій Олійник — Бо одночасно у сесійній залі працює більше 350 людей разом з депутатами. І потрібно все зробити правильно, аби не порушувати законодавства. Цим займається нині комісія з питань надзвичайних ситуацій. Щодо масових зібрань та молитовних стоянь — то ці всі заходи мають відбуватися під контролем правоохоронних органів. Вони мають достатньо повноважень, щоб відповідно реагувати на порушення різноманітних обмежень.

Крім цього на засіданні комісії, де крім депутатів обласної ради зібралися редактори районних та обласних видань, обговорили звернення з приводу Будапештського меморандуму. А ще — заслухали звернення журналістів, котрі повідомили на тиск на свободу слова і перешкоджання професійній діяльності з боку прихильників УПЦ МП. Це звернення адресоване не лише правоохоронцям, а й обласній та місцевій владі.

Широке обговорення серед редакторів районних та обласних видань викликав так званий проект закону “про боротьбу з дезінформацією”, котрий фактично запроваджує цензуру в Україні.

Члени комісії заслухали ще ряд важливих питань.