Потужний скандал вибухнув у Бершадській школі №3. Батьки, зібравшись на загальношкільні збори, вимагають від департаменту освіти звільнити з посади директора школи Тетяну Гончарук.

На це зібрання запросили усіх учителів, представників районної влади, юристів. На порядок денний винесли все, що наболіло за останні кілька років, а це — харчування дітей у школі, збір грошей на потреби школи і психологічний клімат у школі. Відразу скажемо, претензій назбиралося чимало і розмова з директором вийшла емоційна.

Не втрималися відразу всі: і батьки, і вчителі, і навіть учні-старшокласники, та написали скаргу, котру відправили у 5 інстанцій. За справу взялися фахівці-психологи департаменту і влаштували навіть анкетування про ставлення учнів до школи. Таке ж анкетування проводили і серед батьків. А результати невтішні. Чимало освітян, учнів та їхніх батьків вкрай незадоволені освітнім процесом, котрий відбувається тут. Звертають увагу на напружені стосунки між адміністрацією школи і залюбки перейшли б до іншого навчального закладу. 39% батьків наголосили, що часто не можуть знайти порозуміння з керівництвом закладу. На їхню думку, все через те, що директор не сприймає думки інших людей і в усьому прагне домінувати. Звідси висока кон­флікт­ність, психологічна напруга, в котрій 18% вчительського колективу нестерпно працювати, а 33% учнів не подобається навчатися у школі.

І ось — зібрання віч-на-віч, котре мало б розставити всі крапки над «і».

Почали з харчування. І ніби школа як школа, діти харчуються двічі на день. Але проблема виникла після Нового року. «Місь­ка рада не виділила грошей на харчування дітей молодших класів, — пояснювала директор Тетяна Гончарук. — Від 1 вересня ми не підвищували плату за харчування. 8 гривень — другий сніданок, 12 гривень — обід. Батьківський комітет збирає гроші і потім за них закуповують продукти. Тендери виграло підприємство з Христинівки, але до них чимало претензій і нарікань».

Потім перейшли до рейтингу школи, котрий скотився з 18 до 60 місця. Учні масово забирають документи!

– Коли я стала директором школи, було 623 дитини. Станом на 1 вересня — 600 дітей. У зв’язку з демографічною ситуацією маємо таку картину, і це, швидше, проблема суспільства. Кількість зменшилася не на 100, як пишуть батьки у своїй скарзі, а на 23 дитини, — розповіла Тетяна Гончарук. — Де вони бралися, ті рейтинги, і хто їх проводив — я не знаю. Кажуть, що школа з 18 місця скотилася до 60. Але я вважаю, що наша школа конкурентоспроможна, працює в системі і дає гарні результати. За результатами ЗНО наша школа потрапляла у першу сотню з 4 сотень шкіл, і я вважаю це непоганим результатом.

Ще й досі на слуху скандальний випадок бійки між семикласниками. Більшість батьків вважають випадок булінгом, але директор нічого надзвичайного у цьому не побачила.

«Коли між дітей втрутилися батьки, ось тоді почалося справжнє цькування! — зазначила Тетяна Гончарук. — Ще наприкінці року виник конфлікт між Ангеліною та Олександром, котрий переріс у бійку. До медсестри ніхто з них не звертався. Але наступного дня Ангеліна не прийшла до школи, її мама сказала, що дівчинка захворіла. Цього ж дня батьки написали заяву до поліції, що проти їхньої доньки під час занять вчинено булінг. Про все директор дізналася від класного керівника. Психологи підтвердили, що обоє учнів потребують особливих освітніх потреб. Факт булінгу згодом відкинули, але осад залишився. Дитину перевели до іншого класу.

Дуже бурхливо обговорюється у Бершаді звільнення вчителя школи №3 Альони Шевчук.

«Але так відбулося через те, що людина залишила робоче місце, не допрацювала до відпустки і поїхала на заробітки. Справа нині перебуває в суді!» — пояснювала директорка. Між тим суд поновив звільнену учительку на посаді керівника центру естетичного розвитку дитини по суміщенню вчителя біології. Але директорка рішення суду так і не виконала.

Вже згодом комісія зробила свої висновки. Порушень у цьому навчальному закладі назбиралося чимало. Фахівці відразу ж виявили порушення у веденні алфавітної книги. Відшукали порушення у кадрових призначеннях, особливо те, що стосується керівників студій естетичного та творчого розвитку дитини. На папері відбувається і учнівське самоврядування. І взагалі — за період керівництва Тетяни Гончарук із цього закладу звільнилося 33 працівники школи, з них 17 викладачів. З числа звільнених педагогів вісім мають вищу категорію.

Висновок комісії, викладений на 12 аркушах, незабаром заслухають у районній раді, і вона вже вирішуватиме — звільняти чи ні директора Бершадської школи №3.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА