59 магазинів, більше 400 000 інвесторів і «продажі» на сотні мільйонів. Такий бізнес виростив ювелір з Ладижина Микола Гонта за два роки.

Чи це не бізнес, а фінансова піраміда на кшталт МММ? Якщо вірити даним самої компанії «B2B Jewelry», то вони працюють не лише в Україні, а й Росії та Казахстані. Обіцяють прибутковість на пасивні інвестиції у вироби з дорогоцінних металів 8% на тиждень, або близько 400% річних. Серед ентузіастів проєкту ходить цифра в чверть мільярда доларів, які компанія вже нібито привернула у своїх вкладників. Хоча підтвердити реалістичність цифр про масштаб діяльності неможливо. На ювелірних виробах одразу 2 цінники — вартість, за яку купуєте прикрасу, інша сума — яку вам повернуть протягом року. Це кешбек. Мовляв, ви купили на 5 тисяч гривень, це множать на 8%, 400 гривень ви отримуєте кожен тиждень.

Разом з реальними прикрасами компанія продає сертифікати. У «B2B Jewelry» запевняють, що вони дають право в будь-який момент отримати вироби з золота або срібла на номінал, який стартує від 1 000 грн. Справжня «золота лихоманка» нині відбувається в Ладижині на Вінниччині! Чому саме тут? Бо саме звідси почалась історія сенсаційної піраміди «В і В»… Тому про нову тему, як заробити «мільйон» чи кіло золота, в Ладижині знають всі — від першачків до місцевих волоцюг.

Але балом все-таки правлять місцеві посадовці, корупціонери, валютники, лікарі та «комерси» – підприєм­ці різного калібру. І головна тема розмов у коридорах місцевої влади, на ринку та в басейні — хто скільки вклав і вийняв грошей із «В і В».

– Ти знаєш, що Коля-валютчик 20-ку зелені в «Бі-Бі» загнав? Ризиковий чувак! Але й дохід який?! Я 5 вклав і тепер спати не можу… Жінка гризе! А я молюсь, щоб до того часу тема не здулась!

– Це фігня! Бо лікаря Василя Петровича в пункті прийому грошей бачили з такою торбою, що пів району в неї влізе! Каже, назбирав за 30 років праці!

– Думаєш, там мільйон гривень був?

– Не знаю… Мій сусід точно мільйон у срібло загнав і чекає на ще більше багатство! Я йому кажу — це ж 40 тисяч доларів, можна було хатку навіть на Кіпрі купити. А він каже: розбагатію, своє вийму і хатку доньці куплю — хай із внуками купається в теплому морі…

– А ти скільки вклав?

– Я жінці це доручив — в неї легка рука! 500 баксів вклала — 620 вийняла… Зараз знову пішла — вже 1000 «зелені» взяла! А що таке зараз тисяча доларів? Два рази в Єгипет злітав — і все… А тут таке закрутилось, що аж зло бере! Ти якісь нещасні 120 баксів заробив, а люди на мільйони грають у рулетку…

– Тиждень тому виписалась із лікарні, то в палатах тільки й мова про легкий заробіток на прикрасах. Баба Галя з Ладижина хвалилась, що місцевий лікар-гінеколог у цій компанії стільки вже грошей відбив, що ніс їх через все місто у «сумці-рябусі». А другі взагалі відразу покупляли нові автомобілі, — розповідає наша читачка Світлана М. — Половина Ладижина набрала кредитів, а баба Галя всю пенсію, що збирала собі на похорон, «вклала у ювелірку». Люди не бояться, що їх знову можуть кинути, кажуть, що це свої ж, місцеві, то не підведуть.

– Звати засновника названого проєкту Микола Гонта. Він власник ювелірного заводу, що в Ладижині. Вкладники розповіли, що «зараз бізнесмен готується до переїзду в Київ, компанії стало тісно у вінницькому офісі, звідки «ладижинський юве­лір» разом з дружиною Оленою і сином Олександром управляють вже міжнародним бізнесом. У чоловіка немає активних сторінок у соцмережах, а за номером пресслужби «B2B Jewelry» нічого не коментують.

Якщо з прикрасами, все більш-менш зрозуміло, то з документами все навпаки, кажуть юристи. Немає ідентифікаційного коду під­приємства, яке господарює, і його повної назви українською мовою. І ще одне серйозне порушення закону — це розрахунок у валюті і відсутність терміналів. Тобто плати чим хочеш — долари, євро і все кешем — без будь-якої можливості зрозуміти, куди цю всю готівку везуть.

Є всі ознаки піраміди. І ювелірні прикраси — лише приманка. Гіперприбутковий бізнес Миколи Гонти вже встиг зацікавити правоохоронні органи. Приводом стали сумнівні операції, що проводилися через рахунки цього фонду з грошима вкладників «B2B Jewelry». За інформацією Держфінмоніторингу, внески вкладників, зокрема отримані в оплату сертифікатів, були оформлені як благодійність. Потім гроші розпо­діляються з благодійного фонду як безповоротна допомога між мережею компаній, ФОПів і приватних осіб.

У судових матеріалах щодо «B2B Jewelry» вже фігурує звинувачення в ухиленні від податків в особливо великих розмірах. Що буде, якщо «B2B Jewelry» дійсно виявиться пірамідою, а тисячі клієнтів втратять свої гроші? Юристи ось як кажуть: «На підставі самих тільки сертифікатів притягнути до відповідальності організаторів неможливо. Перш за все, тому, що люди самі погоджуються на умови, не даючи юридичної оцінки своїм діям». То ж чи це чергова МММ, чи справді чесний заробіток — побачимо згодом.

Валентина Лісова,
Сергій Годун