Грибна чумацька каша від Костянтина Грубича

Рецепт неймовірної грибної чумацької каші пропонує Костянтин Грубич, популярний телеведучий. Віками цією кашею смакували українські чумаки чи козаки у походах. В Україні її люблять готувати і донині, особливо у піст.

Інгредієнти: 2 повні склянки пшона, 500 г грибів, можна шампіньйонів, 2 цибулини, олія, сіль, перець, зелень — до смаку.

Спосіб приготування: свіжі гриби добре промивають у холодній воді, після чого розрізують корінці уздовж навпіл, а шапинку — на чотири частини і обсмажують в олії до напівготовності, додавши посіченої ріпчастої цибулі. Одночасно промите пшоно варять у підсоленій воді до напівготовності. Зварене пшоно гарячим змішують з грибами і цибулею, солять, розмішують і доводять у духовці за температури 200°С до готовності. Готова каша має бути розсипчастою. Вже у тарілці посипають дрібно посіченим кропом чи зеленою цибулею.

Родзинка рецепта: щоб каша була смачнішою, пшоно перед варкою треба добре промити окропом, щоб забрати гіркоту. А гриби перед смаженням злегка проварити, процідити через друшляк — і на сковороду. Після приготування каструлю з кашею загорніть у рушник і дайте постояти 10-20 хвилин.