Чому? Бо ці ліки неефективні для зниження тиску та запобігання серцевим нападам і не заспокоюють, а радше отруюють.

Діючими речовинами корвалолу, валокордину (валідолу на наших теренах) і безлічі їхніх аналогів є екстракти кореню валеріани і подекуди інших рослин. Вони не мають відношення до серцево-судинних хвороб, і жоден протокол не радить приймати ці ліки в разі підозри серцевого нападу.

Екстракти валеріани містять понад сто активних компонентів, в тому числі фенобарбітал, компонент нібито седативний і спазмолітичний, та при цьому заборонений у низці країн через токсичність і взаємодію з іншими ліками. Прийом фенобарбіталу може викликати сонливість, кволість, запаморочення, пригнічений стан, тривожність, помилки при керуванні авто, відчуття сп’яніння, а потім похмілля.

У випадку серцевого нападу потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження. Зателефонувати своєму лікарю — лікар може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин — негайно викликайте екстрену медичну допомогу.

Якщо вам притаманна тривожність, неспокій і будь-що остаточно вас «вибиває з колії», то варто діяти системно. Системно, а не класти тремтячими руками валідол під язик, не вихиляти чарку коньяку, не курити цигарки одна за одною, коли вже стало погано. Хороший кардіолог не просто прописуватиме вам ліки, а й попросить пройти тест для оцінки тривожності і депресії.