Нещодавно в мережі з’явилося відео, де український лікар-педіатр Євген Комаровський обговорює кількатисячну ходу та жартує про її мету.

Реакція Мирополита Вінницького і Барського УПЦ МП Варсонофія була миттєвою. Він записав відеозвернення до Комаровського, в котрому повідомив:

«Ви з сарказмом смієтеся над нашими молитвами, над хресною ходою тисячі віруючих людей. Але вам також треба було подивитися історію православ’я, що така хресна хода в перший тиждень великого посту – здійснюються щороку в кожному місті. Я в цьому побачив політичний підтекст, тому що ви тільки зачепили Вінницю. А ми знаємо, що хресна хода пройшла по всій Україні – Одеса, Рівне, Чернігів, Запоріжжя. Тому в мене відкрите питання: хто забороняв проведення хресної ходи? Враховуючи те, що тільки 11 березня Кабмін прийняв рішення, щоб ввести карантин на масові заходи. Нагадую, хресна хода була 8 березня. Хто вам сказав, що хресна хода була присвячена коронавірусу?

Також хотів сказати, що в нас були всі дозволи з міської ради на проведення хресної ходи. Як ви бачили, хода супроводжувалася поліцією, тому що ми також їм давали заяву. Напередодні ми звернулися до міської ради, щоб нам роз’яснили, чи можемо ми проводити хресну ходу. Ніякої заборони не було. Тому я вбачаю у цьому, що ви підключилися політично, підтримуючи Порошенка і його весь клуб журналістів, який ополчився на хресну ходу. Розумію, чому. Тому що Порошенко, а саме у Вінниці, мав особливе відношення до нової структури ПЦУ і не хотів, щоб пройшла хресна хода Вінницею. Тому що в прихильників ПЦУ немає людей, вони не можуть зібрати стільки людей, тому вони боялися і не хотіли допустити ходу. Я розумію тих журналістів, які входять в «клуб Порошенка» і чорнили нашу хресну ходу. Але я не розумію вас, як лікаря, чому ви долучилися до цього».

Соломія КАЛЮЖКО