Група народних депутатів від партії “Слуга народу” подала до Верховної Ради законопроект, яким хоче детінізувати ринок сільгоспземель в Україні. Досягти цього монокоаліція планує за рахунок збільшення фіскального тиску на власників земельних ділянок сільгосппризначення, власників паїв і орендарів сільгоспземлі. Якщо сьогодні максимальна ставка земельного податку встановлюється в розмірі до 1% від нормативної оцінки землі на рік, то нове податкове зобов’язання пропонується визначити в розмірі 5% від нормативної оцінки земельної ділянки. Тобто в п’ять разів більше.

Дрібних садівників і дачників дана новація торкнутися не повинна.

На думку авторів законопроекту, тінізація доходів і об’єктів оподаткування є основною проблемою, яка вже багато років гальмує економічний розвиток країни. За експертними оцінками, існуючий сьогодні тіньовий ринок оренди сільгоспземель становить 28% від їх загальної площі в Україні – приблизно 12 млн з 42 млн гектар. При цьому в офіційній оренді перебуває близько 25 млн. га. Згідно з пояснювальною запискою до документа, обсяги тіньової оренди сільськогосподарських земель в Україні становлять від 19 до 69 млрд грн. При цьому щорічні втрати бюджетів всіх рівнів від недоотримання податків та інших платежів складають від 6 до 22 млрд грн.

За даними Податкової служби, станом на 2019 рік, в Україні налічується 3,6 млн власників паїв, які володіють 16,4 млн га землі, а середній розмір паю становить 4,1 га. 2,3 млн фермерів самі обробляють свою землю. Ще 1,4 млн осіб здають 6,1 млн га в оренду. Більшість з цих земель знаходяться в оренді у с / г підприємств.

Ще одна проблема – приховування виробниками реально отриманих доходів від реалізації власної с/г продукції та уникнення їх оподаткування. У цих “мінімізаторів” податкове навантаження значно нижче, ніж у чесних платників податків. Якщо ініціативу “Слуг народу” незабаром приймуть, податки по-новому прорахують вже за підсумками 2020 року.