– Коли я залишив посаду прем’єр-міністра, я сам собі дав слово, що 6 місяців не буду давати публічних інтерв’ю і зустрічатися з журналістами. В принципі, для мене це був певний період – на все подивитися зі сторони, як відбувається життя в державі. В мене немає вільних днів і не було всі 6 місяців. Були зустрічі, постійно працювали з командою. Єдине, що я більше приділяю часу свої родині, – зазначив Володимир Гройсман. – Ті люди, які залежні від влади – вони хворі. Я себе відношу до категорії людей, які спокійно відносяться до будь-яких змін. Влада не є постійною. Це нормально. Якщо ти захворів владою – це проблема.

Стосовно іншого захворювання – коронавірусу в світі, зокрема в Україні, то Гройсман вважає, що прийняті владою міри є правильними, однак дещо запізнілими. Додає, що до вірусу треба ставитися спокійно, бо паніка – це точно не те, що може вилікувати.

– Весь світ не був готовий до того, що відбулося. На мій погляд, є декілька важливих кроків, які потрібно зробити владі. Перше – локалізація. Припинити поширення. Потрібно дуже чітко визначити всю інфраструктуру, яка потрібна для того, щоб виявляти і лікувати людей ефективно. Потрібна інформація. Те, що зараз ухвалив Уряд, з точки зору введення карантину, обмеження заходів, контролю на кордонах – це правильні рішення., – вважає екс-прем’єр міністр України. – Але я вважаю, що це все запізно. Його треба було приймати раніше для того, щоб поширення могло бути меншим. Також вважаю, що влада повинна людям абсолютно чітко говорити про те, що відбувається, що є в наявності, які заходи приймаються. Я думаю, що така ясність зробить свою справу з точки зору і локалізації, і поширення, і самого лікування. Треба подбати про лікарів. Це ті, хто стоять сьогодні на передовій. Вони мають, передусім, бути забезпечені. Загалом до вірусу треба ставитися спокійно, тому що паніка – це не є те, що може вилікувати. В нас є багато фахівців в Україні. Тут треба спиратися на рекомендації ВОЗ, спиратися на досвід країн, які уже з цим стикнулися.

Я пам’ятаю, коли я був міським головою у Вінниці: якщо був типовий сезонний грип, завжди намагався на день-три раніше закрити заклади (аніж в цілому по країні), аби не було серйозного поширення. В багатьох випадках це допомагало. Тому я вважаю, що на рівні країни не треба «умнічати», а виконувати всі чіткі кроки, аби зберегти українців. Те, що ухвалив зараз діючий Уряд – введення карантину, обмеження масових заходів, контролю на кордоні – це правильні рішення. Є лише одне «але». Все це треба було приймати раніше – аби мінімізувати наслідки», – каже Гройсман.

Також він додав, що передусім владі потрібно звернути увагу на людей із групи ризику №1 – пенсіонерів! Бо за статистикою по захворюваності саме літні люди найбільше страждають від цієї смертельної недуги:

– Ми бачимо по статистиці, що є група ризику – люди від 60 років, які мають хронічні захворювання. Сьогодні треба провести дуже серйозні заходи. Ми маємо потурбуватися про наших батьків, бабусів і дідусів. Вони під найбільшою загрозою. Тому треба зробити заходи, щоб в них були відповідні антибактеріальні засоби. В нас є багато госпіталів, де перебувають люди – вони теж в зоні ризику. По статистиці, чоловіки хворіють більш важко – це також треба враховувати», – зазначив Володимир Гройсман.

Наступна тема важлива інтерв’ю – дефолт та загроза фінансової кризи в Україні:

– Я не бачу в дефолті жодного позитиву для українців, тому що люди дуже сильно постраждають. Будучи прем’єр-міністром, я все робив для того, щоб якомога далі відійти від можливості дефолту. Колись наш зовнішній борг до ВВП був 81%, я передавав справи – борг був 51%. Ми вже перейшли до тієї категорії країн, де співмірність ВВП країни і боргу вже була за межами ризику. Таку політику треба було продовжувати. Я не бачу жодної людини в країні, яка би абсолютно чітко зважила сьогодні у владі і презентувала суспільству, що таке дефолт, які його наслідки, що ми втратимо, який буде курс долара, яка буде інфляція і як це відзначиться це на житті людей. Коли від дефолту постраждають і так нужденні люди, а в нас більшість не живуть в розкоші, то я вважаю, що на такі кроки йти – абсолютно безвідповідально і категорично», – зазначив Володимир Гройсман.

Щодо прогнозів під карантин продати землю «зеленою» владою, то тут позиція екс-прем’єра чітка:

– Я вважаю, що дуже важливі питання в карантинному режимі ухвалювати не потрібно, – заявив екс-премʼєр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю телеканалу «Україна 24».

Він зауважив, що в існуючому законопроєкті про ринок землі, який розглядається парламентом, закладена величезна помилка, яку в разі ухвалення закону, виправити буде неможливо, а докапіталізація країни буде разовою.

– Якщо він зараз так пройде – це концентрація землі в одних руках, 10 тисяч гектарів, – пояснив Володимир Гройсман. – Я вам точно можу сказати, що ці мільйонери-мільярдери, які хочуть купити землю, знайдуть 20-30-50 підставних фізичних осіб, «закружать» їх договорами, самі будуть нею володіти і управляти, а потім заберуть їх як заставу і сконцентрують у себе 100, 200, 300, 500 тисяч гектарів землі. У мене питання: а де тут люди, де тут українці, де тут український інтерес?

Тому на посаді прем’єр-міністра України Володимир Гройсман пропонував модель та ідеологію відродження в Україні фермерського класу. Такий підхід був прийнятним для аграріїв, його погодили з міжнародними партнерами і Світовим банком.

– Чому відхилилися від цієї моделі – я не знаю, – зауважив Володимир Гройсман. – Моя ідеологія в наступному – треба відродити фермерський клас. Фермер, як фізособа, може придбати 200 гектарів землі. Не вистачить 200, добре – 500. В одні українські руки. Без іноземців, без юридичних компаній. Одночасно буде створений національний фонд, в якому кожен фермер міг би взяти на 25 років кредит під купівлю 200-500 га землі. Кредит в гривні, відсоток на рівні інфляції. Крапка. Скооперуються дві-три родини, отримують 2-3 тисячі гектарів землі. Вони почнуть працювати на своїй землі, а не полуниці збирати по інших країнах.

Водночас Володимир Гройсман каже, що ринку землі Україні не уникнути.

– Питання, якому вигляді він буде. Якщо самоціль держави продати землю і в цьому є ідеологія ринку землі – я категорично проти, – наголошує він. – Я вважаю, що продавати землю і вважати це реформою неправильно категорично. Ми можемо так відкрити ринок, щоб відродився фермерський клас в Україні. Вважаю, що це фундаментально важливо для розвитку національної економіки.

За словами Володимира Гройсмана, на сьогодні в агропромисловому комплексі України задіяні близько 3-ох мільйонів людей, а сам АПК з переробкою формує 17-18% ВВП країни. В разі, коли землю скуплять великі компанії, це загрожуватиме для людей безробіттям.

– Компанії будуть працювати над збільшенням продуктивності і зменшенням собівартості. Засіяли автоматизовано, зібрали автоматизовано, – каже Володимир Гройсман. – Де тут люди? Тут людей уже не буде.

Натомість, наголошує він, відродження фермерства у поєднанні із децентралізацією, результати якої уже відчули громади, стане сильним підґрунтям для розвитку країни і економіки.

Щодо вимог міжнародних партнерів і МВС про відкриття ринку землі, то Володимир Гройсман каже, що для цього є діалог.

– Прохань від партнерів може бути безліч. Коли я вів ці переговори, була взагалі ідея відкриття ринку землі. Взяти і відкрити. І призвести, я вважаю, до незворотних втрат. Але для того є діалог, і ми домовилися, – зауважує він.

Проект закону про вільний обіг земель сільськогосподарського призначення наразі перебуває на другому читанні у Верховній Раді і може бути остаточно проголосований наприкінці березня – початку квітня. Між перший і другим читанням до документу подали понад 4000 правок, які розглядають за повною процедурою. Питання введення ринку землі є однією з умов продовження співпраці України з ключовим кредитором – Міжнародним валютним фондом. Разом з тим, за даними соціологічних досліджень наразі дві третини українців не підтримують введення вільного обігу земель.

Про гроші, пенсії, зарплати та армію під час війни Гройсман висловив такі тези:

– Перше і головне завдання для уряду – збалансування бюджету в цей важкий час. І тут треба не упустити три речі: зарплати, пенсії і фінансування війська. Ці позиції непохитні! Далі – подивитися по промисловості. Де маємо плюси, де мінуси, і ухвалити конкретні рішення для збереження і розвитку активної частини економіки. Бо зараз буде повна зміна картини на світових ринках. Тобто ті країни, які потерпають від коронавірусу і кризи, будуть зміщувати свої акценти. І тут треба зрозуміти, де Україна може знайти свою нішу, – вважає Володимир Гройсман.

В ефірі телеканалу «Україна 24». «Велике інтерв‘ю з Тиграном Мартиросяном»

В ефірі телеканалу «Україна 24». «Велике інтерв‘ю з Тиграном Мартиросяном»

Posted by Volodymyr Groysman on Friday, March 13, 2020

Про епідемію коронавірусу

«Велике інтерв‘ю з Тиграном Мартиросяном» на телеканалі «Україна 24». Про епідемію коронавірусу. Є декілька важливих кроків, які потрібно зробити будь-якій владі і будь-якому Уряду. По-перше: локалізація. Припинити поширення вірусу. По-друге: чітко визначити всю інфраструктуру, яка потрібна, щоб виявляти хворобу і лікувати людей. Рятувати їм життя. Отже, має бути забезпечена вся інфраструктура, щоб ефективно це зробити. Ці два кроки має зробити влада будь-якої держави.Також людям потрібна інформація. Вважаю, що питання комунікацій – дуже важливе. Ще один важливий момент. Бачимо по статистиці, що в групі ризику люди від 60 років. Це наші батьки, бабусі й дідусі. Ми маємо про них потурбуватися у першу чергу. Отже, потрібно провести дуже серйозні заходи. Зокрема, усе, що передбачено ВООЗ. Ці люди повинні мати всі необхідні засоби захисту.

Posted by Volodymyr Groysman on Friday, March 13, 2020

Про ринок землі

«Велике інтерв‘ю з Тиграном Мартиросяном» на телеканалі «Україна 24». Про ринок землі.Якщо самоціль держави продати землю – я категорично проти. Продавати землю і вважати це реформою – неправильно. Ринок землі має дати синергію. У законопроекті, який зараз розглядає Парламент, є величезна вада. Йдеться про концентрацію землі в одних руках 10 тис. га. Точно скажу, що мільйонери й мільярдери знайдуть десятки підставних фізичних осіб, запропонують їм такі договори, що на них куплять цю землю, самі будуть володіти нею і заберуть її потім під заставу і сконцентрують сотні тис. га землі. У мене питання: а де тут люди? Де тут український інтерес?Моя ідеологія така: потрібно відродити фермерський клас. Зібрати фермерів і сказати: у нас є ідея. Ви, як фізична особа, зможете придбати 200 га землі. Не вистачить 200 га – буде 500 га. В одні українські руки. Без іноземців, без юридичних компаній. Також буде створений Національний фонд. Щоб кожен фермер міг взяти на 25 років кредит під купівлю 200-500 га землі. Вважаю, що цей кредит має бути в гривні, відсоток – на рівні інфляції.

Posted by Volodymyr Groysman on Friday, March 13, 2020

Про запобігання економічній кризі

«Велике інтерв‘ю з Тиграном Мартиросяном» на телеканалі «Україна 24». Про запобігання економічній кризі.Важливо збалансувати бюджет. У бюджеті треба не упустити три речі: зарплати, пенсії і фінансування українського війська. Це три позиції, які мають бути непохитними. Що стосується економіки – треба подивитися структуру. Де маємо сьогодні плюси, де мінуси. І прийняти по ним конкретні рішення.Щодо індексації пенсій. Вона мала бути проведена 1 березня. Індексацію потрібно було зробити. Але таку можливість у людей забрали. Бо була провальна політика у листопаді-грудні по наповненню бюджету. Ніхто не втримав економічну ситуацію і надходження.

Posted by Volodymyr Groysman on Friday, March 13, 2020