Минулого тижня у районі селища Піски Донецької області при евакуації з поля бою в гелікоптері помер 34-річний старший солдат 131-го окремого розвідувального батальйону Андрій Ведешин.

Боєць із позивним Бармен родом із села Кинашів Тульчинського району. Закінчив Національну юридичну академію в Харкові. Працював дільничним ін­спек­тором поліції. У травні 2017 року наш земляк був призваний на військову службу за контрактом.

– Тата Андрія вже немає в живих, мати працювала бухгалтером на місцевому господарстві. У чоловіка була власна родина, від попереднього шлюбу залишилась 8-річна донечка Анна, яку він любив понад усе. Жодного свята за участю дитини не пропускав, відпрошувався, аби відвести її 1 вересня до школи. Громада в нас дуже велика, але Андрія знали всі через порядність та професіоналізм. Совісний такий, трудящий. За що візьметься – все він зробить, — розповіли односельчани воїна. — Про своє рішення служити нікому спочатку не розповідав, мав пробути на передовій рік, а залишився на три. 12 березня Андрій з побратимами вже мали вирушати на ротацію в Гущинці, де розташований їхній батальйон. За два дні до того мали прочесати територію, аби встановити позиції ворога. Аж раптом почався обстріл та керована ракета влучила у кабіну ГАЗ-66. Вона розлетілась на шматки. Поранених було багато, серед них і Андрій Ведешин. Боєць помер під час евакуації вертольотом.

Загибель трьох розвідників в один день стала справжнім шоком для побратимів. Адже попри те що батальйон виконував складні завдання у найгарячіших точках Донбасу, безповоротних втрат він не мав із 2018-го року аж до 10 березня 2020-го… В один день не стало трьох молодших командирів… Андрій Ведешин загинув від першого пострілу ПТРК. Віктор Солтис — на півдорозі до госпіталю. Того ж вечора підрозділ втратив ще одного побратима – Іллю Пережогіна, снайперська куля не залишила йому шансів.

Андрія Ведешина доправили до рідної домівки у п’ятницю. Всю дорогу йшов холодний та рясний дощ, наче саме небо плакало й сумувало за воїном. На колінах сотні людей його зустрічали в Немирові, Тульчині та Кинашеві. У зв’язку з трагічною загибеллю та з метою вшанування його пам’яті в Тульчинському районі оголосили триденну жалобу. Поховали Андрія на місцевому кладовищі поруч із могилою батька 14 березня….

Віталіна Трудько