Хресна хода на честь Торжества православ’я, котра відбулася 8 березня у Вінниці, і досі у центрі широкого резонансу.

Нещодавно в мережі з’явилося відео, де український лікар-педіатр Євген Комаровський обговорює кількатисячну ходу та жартує про її мету — боротьба з коронавірусом.

Реакція митрополита Він­ницького і Барського УПЦ МП Варсонофія була миттєвою. Він записав відеозвернення до Комаровського, в котрому повідомив:

«Ви з сарказмом смієтеся над нашими молитвами, над Хресною ходою тисячі віруючих людей. Але вам також треба було подивитися історію православ’я, що така Хресна хода в перший тиждень Великого посту здійс­нюється щороку в кожному місті. Я в цьому побачив по­літичний підтекст, тому що ви зачепили тільки Вінницю. А ми знаємо, що Хресна хода пройшла по всій Україні – Одеса, Рівне, Чернігів, Запоріжжя. Тому в мене відкрите питання: хто забороняв ці проведення, враховуючи те, що тільки 11 березня Кабмін прийняв рі­шення, щоб ввести карантин, Хресна хода була присвячена коронавірусу?

Також хотів сказати, що в нас були всі дозволи з міської ради на проведення ходи. Як ви бачили, вона супроводжувалася поліцією, тому що ми також їм давали заяву. Напередодні ми звернулися до міської ради, щоб нам роз’яснили, чи можемо ми проводити Хрес­ну хо­ду. Ніякої за­борони не було. Тому я вбачаю у цьому, що ви під­клю­чи­лися по­лі­тично, підт­ри­муючи По­рошенка і його весь клуб журналістів, який ополчився на Хресну хо­ду. Розумію, чому. Тому що Порошенко, а саме у Вінниці, мав особливе відношення до нової структури ПЦУ і не хотів, щоб пройшла Хресна хода Вінницею. Тому що в прихильників ПЦУ немає людей, вони не можуть зібрати стільки людей, тому вони боялися і не хотіли допустити ходу. Я розумію тих журналістів, які входять у «клуб Порошенка» і чорнили нашу Хресну ходу. Але я не розумію вас як лікаря, чому ви долучилися до цього».

Варто нагадати, що лікарі і навіть Кабмін радили не проводити масові зібрання, і попередження про недоцільність проведення Хресної ходи прозвучало ще 5 березня, але на це ніхто не зважив.

Соломія КАЛЮЖКО