У селі Лозова Шаргородського району Вінницької області віряни Московського патріархату зруйнували старовинну козацьку церкву побудови 1700-1702 років, щоб спорудити на тому місці нову.

Дехто з дослідників вважає, що це була найстаріша дерев’яна церква на території Поділля й мала значення пам’ятки національного значення. Про інцидент вперше стало відомо від столичних дослідників.

– Берегиня духу свободи України проіснувала 314 років. Кожну лекцію, виступ про національну архітектуру 18 ст. я починав, згадуючи цю невеличку, але особливу церкву. Тепер – пустка! Хто ми тепер без неї? – коментує ексголова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко. — Ми прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Вона була розібрана, тому що… «да она вся гнилая, вот и разобрали – теперь соберем новую, из нових брёвен – и будет как новая»… – розповіли дядьки з бензопилкою, розпилюючи колоди старого зрубу. Так, деякі з них виглядали дуже погано, але більшість ще можна було би використовувати, і це була би автентична стара церква, із заміною пошкодженого. Як там було далі – не знаю, стверджувати, що старі колоди були використані в відновленні церкві, не можу, бо бачив, як їх знищують. Коли розбирають старі зруби з метою їх перезібрати – їх маркирують, роблять карту понівеченого – ми цього теж не побачили… Також невідома доля старого іконостасу.

У Лозівській сільській раді нам розповіли, що Покровський храм в них справді унікальний – зведений із дерева й без жодного цвяха. Висвячувався він митрополитом Шептицьким, а княгиня Любомирська дала кошти на її будівництво.

– Спочатку храм повинен був бути відреставрованим, мали тільки змінювати куполи. Та коли приступили до робіт, звернули увагу на те, що Покровську церкву слід повністю перебудувати. Так і зробили, багато людей допомагали коштами. Причину назвали в тому, що протягом трьох століть будівля вичерпала свій ресурс. Майже три роки кипіла робота, а в 2019 році церкву освятили, — кажуть у сільській раді. — Нами була озвучена пропозиція, що краще в іншому місці побудувати нову церкву, а цю залишити, хай би доживала віку. Але більшість церковної громади так не захотіла, мовляв, краще залишитись, бо місце намолене. Новий храм теж із дерева, але все одно не такий на вигляд. Якби він був на балансі сільської ради, цього би не сталось.

Як вдалось з’ясувати нашому журналісту, від Міністерства культури України до настоятеля церкви отця Володимира надходив дозвіл на проведення протиаварійних робіт, а ось документів на знесення не було…

Завідуючий сектором охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик заявив, що про будь-які законні реконструкції старого храму йому невідомо.

– Останній раз у Лозовій був у 2016 році, церква знаходилась на місці. Нема підстав не вірити краєзнавцям, які нещодавно відвідали храм і сфотографували те, яким він став. Від управління ми подали заяву щодо відкриття кримінальної справи щодо факту руйнування пам’ятки. Чекаємо їхньої реакції.

У Могилів-Подільській єпархії УПЦ (МП) нам не змогли прокоментувати нібито незаконну повну перебудову храму, тож чекаємо і від них реакції.

Валентина Лісова