На Вінниччині оголосили збір коштів для реконструкції лікарні. Фермерів, підприємців та усіх небайдужих просять дати грошей на завершення реконструкції інфекційного відділення Барської ЦРЛ. Відповідні реквізити опублікували в соцмережі.

– Всіх нас турбує подальша доля Барської ЦРЛ, яка обслуговує 51 тисячу населення Барського району та частину населення Мурованокуриловецького. Але наразі вона не включена до переліку опорних, що може призвести до зменшення кількості медичних послуг, які надаватимуться, — запевняють посадовці на сайті Барської РДА. — Тож районна влада, депутати усіх рівнів за підтримки громади району докладають усіх зусиль для позитивного вирішення. Протягом останніх років у Барській ЦРЛ закуплено велику кількість сучасного медичного обладнання (лапароскопічна стійка, гістероскоп, лазерний коагулятор, лабораторні аналізатори).

До 1 квітня 2020 року будуть закуплені дві відеоендоскопічні стійки та буде встановлено СКТ-апарат (на умовах оренди). Проведено капітальні ремонти та реконструкції майже всіх відділень. Що ж до завершення робіт з реконструкції інфекційного відділення, то через від­сутність коштів зробити це досить проблемно. Тому звертаємося до керівників підприємств, агроформувань району, підприємців, усіх жителів Барського краю з проханням надати посильну допомогу для розв’язання питання завершення робіт з реконструкції інфекційного відділення. Це можуть бути як благодійні фінансові внески, так і допомога будівельними матеріалами, технікою, робочою силою.

Але не всі жителі поділяють ініціативу чиновників щодо збору коштів. Дехто сумнівається, чи дійсно вони підуть за цільовим призначенням.

– Невже держава та область настільки бідні, що вже нема коштів на медичні заклади?! Бо чомусь собі на премії та підвищення заробітних плат завжди вистачає. Або куди діваються кошти лікарів, які вони беруть з простих людей за послуги, пологи та операції? — обурюються люди. — Раніше у лікарні вже ремонтували покрівлю, то підрядник провів роботи не зовсім якісно. Тепер через це загрожують проблеми із фасадом, а кошти були витрачені з бюджету, й до відповідальності нікого не притягнули. Нема гарантії, що й тепер такого не станеться.

Натомість посадовці кажуть — кошти збиратимуть прозоро.

«На інфекційне відділення бракує приблизно 2 мільйони 800 тисяч гривень для завершення внутрішніх робіт на двох поверхах, це буде приміщення із сучасним ремонтом та гідними умовами. У бюджеті таких коштів нема, тому вирішили попросити допомоги у громадськості, — каже Євген Дубовий, голова Барської районної адміністрації. — Головний лікар ініціативу підтримав. Але питання ще від­крите, маємо проводити зустрічі й шукати інші шляхи. Можливо, це буде допомога у вигляді будівельних матеріалів, бо має бути правильно затверджена документація, щоб здати об’єкт. Крім того, треба й перед людьми звітувати, тому механізми мають бути прозорі».

У свою чергу, юристи зазначають, що така допомога на лікарню є благодійною, бо людину не змушують давати кошти. У випадку, якщо допомогу розкрадуть, потім буде важко щось довести. Як зазначають юристи, забрати їх можна буде лише тоді, коли відкриють кримінальну справу про розкрадання.

Віталіна Володимирова