Але їх набагато більше – зізнаються і самі епідеміологи. Просто у нас важко виявити епіцентри поширення, бо зараження відбуваються одночасно в різних областях і не пов‘язаних між собою людей. Але факт очевидний – найбільше інфікованих чи тих від кого коронавірус передався – це українці які повернулись з-за кордону. Причому географія різноманітна – від Чехії до Італії та Німеччини, Польщі. Всі знають скільки таких заробітчан повернулось в села та міста України, на Вінниччину та інші області України. І як показує практика те, що вони пройшли огляд на кордоні ще не означає, що вони здорові. Зрозуміло, що вони мають пройти 14 днів карантину, самоізолювавшись. Але як повідомляють нам читачі вони не завжди це роблять. Більше того, коли в одному із районів люди зробили зауваження заробітчанці, яку побачили на ринку, вона відповіла, що її ніхто не попереджав при перетині кордону. Більше того, є вже люди які з підозрою на коронавірус скрив п’ють контакти. І цим наражають всіх нас на білу. Красномовний факт у Житомирі, коли керівник групи, в якого виявили коронавірус не повідомив, що він возив до Європи десятки людей. Безпрецедентним є випадок виявлення двох випадків коронавіру у приватній лікарні Києва. Після підтвердженого тесту ці люди не назвали своєї адреси і просто зникли. Ну і у всіх на вустах історія нардепа Шахова. 11 березня він повернувся із Франції. Спочатку повідомляв, що він легко переносить вірус, але вчора у нього виявили пневмонію, коронавірус у його дружини і ще одного депутата, який сидить з ним поряд у ВР та вже і його сина.

Радує, що одужав перший чернівчанин, який заразився коронавірусом подорожуючи із дружиною Італією. Вона уникла цієї хвороби.

Ще один випадок – відпочинок у Єгипті. Там захворів житель Маріуполя. Така підозра і у вінничанина, який повернувся із Єгипту. Чому раптом Єгипет? Тому що там існує ціла сітка італійських ресторанів і відпочиває тисячі італійців.

На жаль вже зафіксовані лише офіційно три смерті. Маємо подробиці спілкування першої померлої жінки у Радомишлі. Колеги повідомляють, що вона могла інфікуватися відвідавши виставку ікон з колекції Ольги Богомолець, яка подорожувала Україною. І саме її напередодні відвідувала група туристів із Італії. На сьогодні найгірша статистика у Чернівцях. Серед десятків уражених 5-по дітей.

Дуже добре, що Вінниця сьогодні опустіла і постійні гучномовці нагадують про навислу біду.

Бо 22 млн заражень коронавірусом які прогнозують наші спеціалісти в разі недотримання правил лише в Україні – це катастрофа! Навіть якщо і виздоровіє 80 відсотків.

Тетяна Квасюк