На жаль, кількість підозрюваних на COVID-19 на Вінниччині збільшується. Наразі зареєстровано більше 15ти офіційно зареєстрованих підозр. Застуду та грип легко сплутати з коронавірусом. Але важливо пам`ятати, що сезонна застуда чи грип мають відмінні симптоми: біль у горлі, м`язах та чхання. В жодному випадку не займайтесь самолікуванням! Три головні симптоми інфікування COVID- 19: висока температура, відчуття втоми та сухий кашель. Далі появляється задишка. Інкубаційний період становить від 2 до 14 днів.

Хвороба має дві стадії

Перша стадія:

Тривалість близько тижня. Перший признак – це лихоманка в першу добу відчуття недуги. Вже на наступний день заражений відчуває слабкість та проявляється сухий кашель. При стабільному лікуванні ця стадія завершується через тиждень. Якщо хворий відчуває полегшення – це значить, що недуга відступає. 8 з 10 осіб після цього моменту починають одужувати. Невдовзі починають себе нормально почувати.

Але слід пам`ятати, що хвороба переходить у наступну стадію, якщо Ви у групі ризику, тобто людина похилого віку, або ж з хронічними хворобами і слабким імунітетом.

Друга стадія:

Перший признак – це тяжке дихання. Це СИГНАЛ! При якому слід звертатися до лікаря. Та терміново госпіталізуватися. Люди помирають через ускладнення, які ведуть до пневмонії.

Варто пам’ятати, що за появи будь яких симптомів нездужання, відразу потрібно телефонувати сімейному лікарю. Він повинен зібрати всю інформацію та вирішити як вам діяти. ООН рекомендує самоізоляцію як найкращий метод профілактики. Варто тримати дистанцію навіть з тими, хто живе поруч.