“Велике горе спіткало наш Фонд, наше громадянське суспільство, нашу країну. Передчасно пішла з життя Ірина Бекешкіна – відома українська соціологиня, директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, одна із найавторитетніших науковців, людина, яка щиро любила свій народ та Україну”, – йдеться у повідомленні Фонду “Демократичні ініціативи”.

Ірина Бекешкіна померла у Києві на 69-му році життя. Її колеги повідомляють, що смерть передчасна, але причина поки не відома.
Ірина Бекешкіна народилася 4 лютого 1952 року у місті Івдель Свердловської області РФ. У 1974 вона закінчила філософський факультет Київського університету імені Т.Г. Шевченка, потім – аспірантуру Інституту філософії АН УРСР, отримавши науковий ступінь кандидата філософських наук. Спеціалізувалася на політичній та електоральній соціології.

З оголошенням Україною незалежності Бекешкіна стала науковим співробітником Інституту соціології НАН України. Ірина Бекешкіна була визнаним авторитетом, її впливовість обумовлена інформованістю, компетентністю, великими зв’язками в українських і зарубіжних громадських організаціях, ЗМІ, політичних колах. Ірина Бекешкіна автор більш 100 наукових праць, великої кількості публікацій та коментарів у ЗМІ. Ірину Бекешкіну знали у нашому місті, вона виступала у Вінницькому прес-клубі, висвітлювала економічні, соціальні та демократичні реформи в Україні.