Не будемо про те, що всі ми різні. Хоча воно дійсно так. Зараз про те, що маємо ставати всі українцями, єдиною відповідальною нацією хоча би на час таких страшних викликів, як ця пандемія. Звісно, якщо хочемо зберегти свою країну та життя своїх рідних та близьких.

Отже, усі випадки коронавірусу до нас привезені нашими земляками із-за кордону. Частина з них – туристи, які вирушили в мандрівку, не зважаючи на попередження влади, що може бути біда. Інші поїхали за євробляхами і застрягли там.

А переважна більшість – це наші ж люди, яких ми називаємо заробітчанами. Вони працюють за кордоном, бо там більші зарплати. Ми розуміємо, що жодних внесків у нашу систему соціального страхування вони не сплачують. Тим часом, медицина в Україні утримується в основному за рахунок платників податків. Але з кожними роком їх стає все менше, а зараз, взагалі, через карантин ті податки не буде з чого платити. Малий та середній бізнес недорахується сотні мільйонів. Тисячі людей залишаться без роботи та без зарплат…

І як тепер нам бути? Де брати мільярди для ненажерливого вірусу? Кому надавати медичну допомогу? Чим лікувати? І чи виправдані наші жертви, матеріальні та фінансові? Адже з початку світової пандемії до України з Італії, Іспанії, США, Німеччини, Австрії, Польщі та інших вражених країн повернулись десятки тисяч українців. І вони продовжують прибувати з епіцентрів пандемії. І де гарантія, що вони не інфіковані?

Так, це наші родичі, друзі, які там заробляють для своїх родин, але ж не для нашої української медицини. Президент Білорусі Лукашенко відмовився забирати земляків з Європи. Мовляв там працюють, платять податки, то нехай там і лікуються

Ми своїх забираємо і лікуватимемо, інакше вони заразять сотні інших. Тривожно, тільки що тих тестів, які використають для заробітчан, може не вистачити для сумлінного українського платника податків, за чиї гроші утримується медгалузь. Вчора в уряді назвали суму, необхідну для подолання в Україні епідемії. Це 100 мільярдів гривень!!! При 70 мільярдах дефіциту в бюджеті.

Тому, здається, справедливим буде визначити реальну мінімальну ціну за медичні послуги з лікування коронавірусу, і зробити для таких, можливо і вимушених, неплатників податків ці послуги платними. Щоб було за що купити нові тести та медичні засоби.

А наших земляків, котрі повернулися і повертаються  в Україну, ще раз хочеться по-людськи попросити самоізолюватись на два тижні. Поставтесь з розумінням до тієї складної ситуації, яка склалася у нашому спільному домі. Будьте чесними по-відношенню до людей, які утримують на собі цю країну. Щоб вам і надалі було куди повертатись.

Василь Положинський