Декілька днів тому уряд країни оприлюднив інформацію про те, що МОЗ України закликає до співпраці підпорядковані заклади вищої медичної освіти. Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявляє:

« Ми будемо залучати, зокрема, інтернів, які нині перебувають на заочному циклі навчання, а також студентів медиків 5 і 6 курсів. Закликаємо студентів зв`язатися з відповідальними особами в медичних університетах, вийти і допомагати медикам на місцях рятувати життя українців»

За декілька днів соціальними мережами пронеслись сотні коментарів з цього питання. Хтось обурювався, а хтось навпаки підтримує такі пропозиції. Наразі інформація про це з посиланням на анкету, яку потрібно заповнити та надіслати на сайт МОЗ, розміщена на сайті університету.

За словами проректора з науково-педагогічної роботи ВНМУ ім. М.І. Пирогова професора Юрія Гумінського студентів ніхто не буде змушувати до таких дій. Прийняте рішення у користь волонтерства має бути добровільне.

Студенти медичного університету не в захваті від таких ідей, але кажуть, що знали на що йшли навчатися. Далі – пряма мова студентів:

– Звичайно, це наш обов`язок – лікувати людей. Але зараз, коли на коронавірус хворіють українські медики, стає страшно.

– Нам сказали, що в разі надзвичайного стану, це і так обов`язково буде. Тому вибору немає.

– Поки ще не подала заявку, не знаю чи це доцільно.

– Не подавала і не збираюсь. Я розумію всю небезпеку.

Студенти повідомляють, що за інформацією, яка поширилась між спільнотами, за два дні виданого указу з кожної групи 3-4 курсів подало заявки вже по 1-2 людини, а з 5-6 курсів та інтернатури – від 4. Виданий наказ поширили для всіх студентів, окрім 1го та 2го курсів. Але за офіційними даними медичний університет формує корпус волонтерів-медиків із студентів 5-6 курсу, яких можуть залучити до боротьби з коронавірусом.

Василина Вереснева