– Скільки лікарень нині готові лікувати людей, уражених коронавірусом?

– Якщо на початку лютого тільки дві лікарні на Вінниччині були готові приймати людей, уражених коронавірусом, і були визначені як базові, то нині в лікувальних закладах області розгорнуто 600 інфекційних ліжко-місць, 290 з яких є боксовані, та 124 палати інтенсивної терапії. Маємо 182 апарати ШВЛ (апарати штучної вентиляції легень). При потребі кількість інфекційних ліжок може збільшуватися за рахунок перепрофілювання відділень і навіть цілих медзакладів. Нині з ГРВІ в лікарнях області лікується майже 200 осіб. 63 — з вірусними пневмоніями.

Відпрацьовані маршрути па­цієнтів медичної допомоги та інструкції для лікарів «екстренки» у разі виклику, пов’язаного з підозрою коронавірусу. Медпрацівники готові приймати інфікованих на базі таких лікарень: Комунальні некомерційні підприємства «Він­ницька міська клінічна лікарня №1» (тут створюють інфекційну реанімацію на 25 робочих місць), «Барська центральна районна лікарня», «Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування», «Вінницька центральна районна клінічна лікарня», «Гайсинська центральна районна лікарня», «Жмеринська центральна районна лікарня», «Калинівська центральна районна лікарня», «Крижо­пільська окружна лікарня інтенсивного лікування», «Липовецька центральна районна лікарня», «Літинська центральна районна лікарня», «Могилів-По­діль­ська окружна лікарня інтенсивного лікування», «Немирівська центральна районна лікарня, «Томашпільська центральна районна лікарня», «Тростянецька центральна районна лікарня», «Тульчинська центральна районна лікарня», «Хмільницька центральна районна лікарня», «Шаргородська центральна районна лікарня», «Ям­пільська центральна районна лікарня», «Ладижинська міська лікарня», «Він­ницька обласна дитяча клінічна лікарня», «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня Вінницької обласної ради», — розповідає заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Надія Марусяк.

– Як забезпечені засобами захисту наші медпрацівники? Бо є інформація, що лікарі швидкої допомоги часто навіть масок не мають, не кажучи про захисні костюми?

– Передбачається, що медпрацівникам, які задіяні на роботах з ліквідації з коронавірусу в Україні, доплачуватимуть до 200% зарплати. Також будуть здійс­нені доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності. Але одними грошима від вірусу не вбережешся. Засобами захисту наші медпрацівники забезпечені на місяць. Утім, ситуація постійно змінюється. До справи долучилися депутати, небайдужі люди. Крім того, ми співпрацюємо з державним лабораторним центром, який замовив на рівні держави спеціальні засоби захисту, в тому числі костюми, рукавички, маски, які також будуть надані в наші лікарні, — розповідає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович. — Область забезпечена необ­хідними тест-системами, лікувальні заклади забезпечені засобами захисту. Ці резерви постійно поповнюються. В області працює 71 інфекціоніст, 428 терапевтів і 82 педіатри. Цих фахівців залучатимуть у разі погіршення ситуації з поширення коронавірусу. Вінниччина отримала 86 нових автівок «швидкої допомоги», а до Вінниці на­дійшли 10 тисяч респіраторів та 100 експрес-тестів на коронавірус.

Зараз у медичних закладах Вінниці є 1383 костюми біозахисту, 657 респіраторів максимального захисту, 548 захисних щитків, 81 000 одноразових хірургічних масок, 52 000 коротких нітрилових рукавичок та більше 1000 довгих. Маємо швидких тестів на грип – 478, тестів на коронавірус – 246, безконтактних термометрів – 98, ізоляційних медичних халатів – 827. Також у медзакладах в наявності є 711 літрів дезрозчину для рук, майже 925 літрів дезінфекційних засобів для приміщень. Плануємо придбати 20 апаратів штучної вентиляції, монітори спостереження за станом пацієнта, шприцеві та інфузійні насоси, дефібрилятори, рентгенівський і ультразвуковий пересувні апарати. Додатково замовлено 1250 швидких тестів на коронавірус. Всього — на 19 мільйонів гривень, — додає директор департаменту охорони здоров’я Він­ницької міської ради Олександр Шиш.

– Чи дотримуються наші лікарі протоколів лікування від ураження небезпечною інфекцією? Можливо, досвід китайських колег, котрим вдалося впоратися з хворобою, став у пригоді?

– Справа в тому, що специ­фічного лікування проти коронавірусу немає, але запас противірусних засобів і новітніх антибіотиків в області є, — розповіла головний інфекціоніст області Лариса Мороз. — Більше того, в області вже розроблений і затверджений власний протокол лікування уражених вірусом COVID-19.

Пандемія огорнула всю планету. Тільки у 77 країнах світу зі 195 не зареєстровано жодного випадку захворювання. Незважаючи на те, що в даний час у Китаї проводяться клінічні випробування ряду лікарських засобів і розробляється більше 20 вакцин для COVID-19, в даний час немає ліцензованих вакцин або терапевтичних засобів для COVID-19. Так само, як і ліків. Тому — часто мийте руки, уникайте скупчень людей, тримайте дистанцію і будьте здорові.