На жаль пандемія поширюється. Як відомо, страшна хвороба вже охватила весь світ. І тепер стрімко прогресує українськими землями. Люди хворіють, і, нажаль, помирають. Ліків від хвороби немає. Українська сім`я вже 6 років проживає в Італії. Поблизу епіцентру COVID-19 – міста Рим. Нам вдалося зв`язатися з ними, та поспілкуватися в онлайн режимі. Як виявилося, родина наших земляків зараз хворіє на коронавірусну інфекцію і знаходиться на самоізоляції дома. Ось що нам розповіла Галина – найстарша в сім`ї (46 років):

«Слава Ісусу Христу.

Я розповім своїми словами правду – страшну і болючу. З перших вуст . Я – українка, та зараз проживаю в Італії. Моя сім`я захворіла і зараз ми знаходимось на лікуванні в своїй квартирі. Нам сказали, що ми зможемо все перенести у домашніх умовах. Хочу попередити і довести до відома, як насправді це є. Страшна хвороба коронавірус.

Почалося все з поясниці, дуже сильні болі, такі відчуття ніби льодом обкладений пояс спини. Болить і зараз дуже сильно. Після того все перейшло на горло. Болі були просто скажені, хотілося відразу по стінах дертись. Таке відчуття, що сто ножів тобі розколупують горло . Після цього почалась сухість в горі та носі. І відразу страшний кашель . Кашель такий, що болять ребра та голова розламується, здається що вени тріскають. Кашель безперервний, профонний та скажений . Зранку трішки краще, а от на вечір настає пекло, очі робляться червоні і дуже печуть. Їх не можна терти руками. Вуха закладає так, що нічого не чути. Температура в мене 37, а в дочки 39. Страшно ламає все тіло, відчуваю кожну кістку. Неможна пити знеболюючі . Коли так пече, що ми робимо? Настоянкою ромашки полощемо очі, але це допомагає на короткий період .

Горло можна полоскати настоянкою води, оцету і солі. На стакан теплої води, я даю чайну ложечку оцету і солі. Ми всі полощемо цим горло і ніс. Також на одну четверту стакана теплої води даю 15 капель перекис водню. Тут в Італії всі так полощуть ніс . Потрібно втягувати в себе цю воду, так, щоб відчути її в носоглотці. Так вони робили 2-3 рази на день. Велика втомленість, але декілька разів на день, ми протираємо всю поверхню квартири дезінфікуючими розчинами. Вікна відкриваються лише на протяг на декілька хвилин.

Біда… у нас лишенько біда. Похорони не роблять, рідні не бачать своїх померлих . Священики не відспівують . Декому дають труни, а так роблять котловани і братські могили. Боляче, знаю, і хочу плакати. Одним словом біда.

Але українці, ми ж християни, і ми віримо в Господа Бога. Господь Бог сильніший від всього. Молімося . Молімося і просімо в Господа допомоги. Вночі небо відкрите від пів 2 до пів 4 для молитви . Хто може вставайте, вставайте і моліться за всіх. За всю земну кулю, за наші родини і за себе також. І основне – не ходіть по дворі. Ідеш викидати сміття – одягай маску і рукавиці. Руки мий і дезінфікуй. Бог все бачить і Бог плаче разом з нами . Ми віримо, що він всемогутній, МОЛІМОСЯ! Бережімо себе!»

Василина Вереснева