Потужне виробниче містечко Гнівань на Тиврівщині десятиліттями не мало міської лікарні. Вірніше, лікарня у місті була, але завжди підпорядковувалась Тиврівській райраді. Звідси і всі її проблеми!

Кілька десятиліть у закладах охорони здоров’я Гнівані майже не проводились капремонти, не купувалося нове обладнання, медицина занепадала. Все змінилося зі створенням Гніванської ОТГ!

– Першочерговим завданням стало переведення бюджетних закладів медицини та освіти на баланс Гніванської міської ради, — розповів Володимир Кулешов, міський голова Гнівані. — Але приміщення медичної галузі були в незадовільному стані, а обладнання застаріле (наприклад, флюорограф — 1956 року випуску). Другим етапом було отримання необхідних дозволів та ліцензій і підготовка до підписання договорів з НСЗУ.

Для цього медичні заклади, «первинки» та «вторинки», треба було терміново привести у відповідний стан з оновленим обладнанням. Протягом неповних 2-х років (2018-2019) нами проведена неймовірна робота — це капітальні та поточні ремонти приміщень, придбання необхідного обладнання та реорганізація закладів відповідно до вимог медичної реформи. Я гордий тим, що на сьогодні ми одними з перших на Вінниччині підписали угоду між НКП «Гніванська міська лікарня» та НСЗУ. Роком раніше була підписана угода НСЗУ із «первинкою» — НКП «Гніванський ЦПМСД».

Розповідь Володими- ра Кулешова коротка… Але за нею — колосальна праця потужної команди однодумців міського голови, тобто, апарату міської ради, депутатського корпусу, активістів громади, ну і, звичайно, самих медиків. Як результат — гарні відремонтовані приміщення, з заміною даху та утепленням стін, заміною підлоги на першому та другому поверхах, відремонтовані більшість кабінетів, лабораторія (це по ЦПМСД). У приміщенні лікарні у багатьох від­діленнях проведені ремонти. Завершується ремонт терапевтичного від­ділення, в якому всі палати відповідатимуть рівню сучасного медичного закладу.

Сучасна лікарня не може існувати без нового обладнання. Отже, за ініціативи міського голови, підтриманої депутатами, придбаний цифровий рентген-апарат з функцією флюорографа, система обстеження молочних залоз, апарат обстеження захворювання шлунку, дефібрілятори, підйомники для важкохворих; монітори пацієнта, фетальний монітор для огляду розвитку плоду вагітних жінок; діагностичний автоматизований комплекс «Кардіо+» (електрокардіограф, реограф, спірограф, велоергометр, холтер тощо); глюкометри; інвалідні візки для переміщення важкохворих; помпи для ентерального харчування; пральні та сушильні машини. Повністю замінені ліжка, матраци, комплекти постільної білизни, подушки та ковдри. Якщо підсумувати, то за останні 2 роки на оснащення та ремонт медичних закладів Гніванської ОТГ витрачено близько 10 млн грн.