Після оголошення карантину на всій території України у Вінниці продовжують потроху підчищати полиці супермаркетів.

Там порожні полиці з дешевою продукцією власного виробництва торгових мереж. Найбільшим попитом користуються крупи, борошно, цукор і сіль. Запасаються і соняшниковою олією, скуповуючи її бутлями. Що стосується цінової політики, то поки ціни на продукти на весь асортимент залишаються незмінними. За кілограм картоплі старого врожаю просять 11 гривень. Але найбільше увагу вінничан привертає «золота» картопля елітного сорту Амадин. Її пропонують купити майже за 83 грн.

Як розповіли журналісту вінницькі селекціонери, сорт Амадин вивели у французькій провінції Бретань на початку 1990-х років і незабаром він став одним з найпопулярніших сортів картоплі у французькій і швейцарській кухні. Свою назву Амадин отримав завдяки мигдалеподібній формі — по-французьки amand означає «мигдаль». Текстура овоча одночасно тверда й така, що тане в роті, м’якоть блідо-жовта. Картоплю висаджують так само, як звичайну, догляд аналогічний. Вона середньостигла. Урожай зберігають при температурі від 0 до +3 градусів, бо при нижчій він стає солодким і замерзає, при вищій — швидко проростає і втрачає масу.

Сорт Амадин відрізняє особливий смак, що поєднує в собі аромат молодої картоплі і свіжого вершкового масла. Такий овоч містить менше крохмалю, ніж інші сорти. Завдяки великому вмісту калію ця картопля сприяє виведенню з організму води і солі, що покращує обмін речовин. Шкірка цього сорту настільки ніжна, що вживати його можна неочищеним. Він ідеальний для всіх видів приготування: варіння, на пару, смаження, але найоптимальнішим варіантом є приготування у мік­рохвильовій печі. Достатньо всього 15 хвилин — і смачний гарнір готовий!

Окремо слід зазначити, що, згідно з даними статистики, в минулому році він­ницькі аграрії отримали найвищу урожайність другого хліба, випередивши такі знані картопляні області, як Житомирська і Львівська. Але через неврожай торік Україна була змушена закупити за кордоном найбільші обсяги картоплі за всі роки нашої незалежності.

Валентина Лісова