Дивна річ: навесні, коли все пробуджується, чомусь з’являється відчуття смутку і пригніченості. А ще – пос­тійна втома, втрата жаги до життя.

Зрештою, такі ж відчуття переслідують нас і восени. То що ж відбувається з нашим організмом і як з цим боротися?

Саме у ці моменти року змінюється світловий день. А з ним і відчувається емоційна вразливість, навіть хронічні хвороби загострюються. А все тому, що у нашому організмі, котрий більше схожий на велику хімічну фабрику, відчувається дефіцит вітамінів С, В1, В2, В6, В12, фолієвої кислоти, мінеральний дисбаланс. Звідси порушення функції щитовидної залози, анемія, гіпоглікемія. Та з усім цим можна впоратися, якщо дотримуватися певних правил. А вони досить прості.

Дотримуйтеся режиму          харчування і приймайте їжу часто (4-6 разів на день) невеликими порціями. Вживайте достатню кількість води протягом дня (1,5 – 2 л). Адже навіть незначне зневоднення сприяє розвитку втоми та апатії. Забезпечте достатню кількість білка у раціоні. Для цього вживайте страви з нежирних сортів м’яса, птиці, риби у тушкованому вигляді, омлети, гриби, квасолю, зелений горошок, нежирні молочні продукти, м’який сир. До мінімуму зведіть вживання алкоголю, кави, міцного чорного чаю, газованих солодких напоїв. Обмежте споживання цукерок, випічки та варення.

Між тим, варто не забувати, що найкращий антидепресант – це шоколад. Він містить калій, магній, фосфор, кальцій, котрі позитивно впливають на роботу серця і допомагають боротися зі стресом. Лише шматочок цього благородного продукту робить нас щасливішими, а світ навколо – яскравішим. Адже він стимулює утворення ендорфінів, які дуже позитивно впливають на наш емоційний стан. Дієтологи радять отримувати задоволення від шоколадних ласощів у першій половині дня, коли швидкість обміну речовин максимальна.