З різних районів надходить інформація про те, що медикам, котрі стоять нині на першій лінії у боротьбі з пандемією, не вистачає елементарних засобів захисту.

Нині тести на коронавірус проходять 20 лікарів Могилів-Подільської лікарні, куди кілька днів тому привезли інфікованого коронавірусом хлопчика 2, 7 років з Борівки Чернівецького району. Всього в родині 5 дітей, наймолодшому 2 місяці. Але спочатку хворого… відправили додому! Як повідомила народний депутат Лариса Білозір, на догляд однієї людини з коронавірусом потрібно 55 тисяч гривень. Адже потрібно кожні пів години медперсоналу змінювати засоби захисту, котрих не вистачає, не кажучи вже про вартість лікування. Нині маленький пацієнт – під наглядом лікарів. Усі контакти відпрацьовуються.

Ще 19 лютого попередній уряд Олексія Гончарука затвердив постанову, за якою повинні були закупити 1,1 млн масок, 125 тисяч ізоляційних халатів та майже 150 тисяч респіраторів. Але договір на поставку і закупівлю препаратів і виробів к4ілька тижнів валявся на столі у міністра охорони здоров’я Іллі Ємця. Це документ, яким 67 млн грн можна було б давно використати на закупівлю необхідних тестів та найголовніше – захисту лікарів та медичного персоналу, що і передбачалося. Ці 67 млн зекономлених коштів ще попереднім урядом були частково розподілені на закупівлю необхідних засобів для боротьби з коронавірусом та захисту медичного персоналу.

Все, що потрібно було для того, щоб цей перелік закупили ще кілька тижнів тому – це підпис міністра. В цей самий час поки в МОЗі роздумують, як таки “роздерибанити” 67 млн, тисячі медиків чекають на захист, який їм необхідний, щоб зберегти свої життя і рятувати наші.

Ілона ВАЛЬТЕР