«На жаль, маємо поодинокі випадки продажу використаних масок «з рук». Думав, що не треба це коментувати, адже будь-яка свідома людина розуміє, що маски можна купляти виключно в спеціалізованих точках продажу . В мене така пропозиція: якщо ви викидаєте використані маски, зробіть так, щоб її не можна було повторно використати».

Якось так…

29 березня у Вінниці голова облдержадміністрації повідомив наступне:

«З початку тестування обласним лабораторним центром МОЗ України проведено 449 тестів ПЛР, 369 з них – за рахунок централізованої гуманітарної допомоги, а також 80 – за рахунок коштів обласного лабораторного центру. За останню добу було проведено 167 тестів.

Станом на ранок 29 березня, на території Вінницької області зареєстровано 78 підозр на COVID-19. У 39 випадках діагноз лабораторно не підтверджений, а в 23 випадках виявлений коронавірус, в тому числі у двох дітей. Зразки матеріалів ще від 16 хворих досліджуються. Загалом, лабораторно підтверджені випадки зареєстровані у таких населених пунктах: місто Вінниця – 18 випадків, м.Ладижин – 1, Вінницький район – 1, Липовецький район – 1, Чернівецький район – 1, Жмеринський район – 1», – зауважив Владислав Скальський.

Щодо ситуації по Україні, то за даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 29 березня в Україні 418 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 9 летальних, 5 пацієнтів одужало (4 дорослих, 1 дитина). За добу було зафіксовано 109 нових випадків.

Коментуючи ситуацію у Вінницькій області, Владислав Скальський зазначив: «Для роботи в осередках спалаху коронавірусної хвороби у Вінницькій області на базі обласного лабораторного центру було створено дві мобільні оперативні групи, дві дезінфекційні бригади та три групи лабораторного контролю. У відокремлених структурних підрозділах працює 14 мобільних оперативних груп та дезінфекційних бригад. Саме зараз вкрай важливо мінімізувати контакти та запобігти розповсюдженню інфекції. У якості позитивних прикладів роботи торгових закладів можу навести «Епіцентр». Там здійснений ефективний контроль єдиного входу в магазин. Постійно проводиться дезінфекція приміщень, постійно контролюється кількість людей, які знаходяться всередині магазинів. Я закликаю власників та директорів роздрібних продуктових мереж Вінницької області максимально відповідально ставитися як до свого персоналу, так і до своїх відвідувачів. Поліція залишає за собою право вимагати виконання усіх необхідних заходів з безпеки».

Щодо стану хворих, у яких лабораторно підтверджено коронавірус, то на  сьогодні їх стан задовільний. Лише одна дитина з Чернівецького району, яка знаходиться у Могилів-Подільській лікарні, перебуває у важкому стані. Зранку 29 березня з’явилися певні позитивні зрушення щодо стану цієї дитини.

Під час брифінгу очільник області зазначив, що осередки спалаху коронавірусної інфекції контрольовані.

Пологовий будинок №2 м.Вінниці повністю продезінфікований, а всі пологові процеси переведені в пологовий будинок №1 та у Центр матері і дитини.

Щодо обласного онкологічного центру, то приміщення тут повністю продезінфіковані. Матеріал на тестування зібрано.

Хворі на онкологію, які є пацієнтами онкоцентру, отримують індивідуальну комунікацію, відпрацьовується питання щодо подальшого надання їм послуг. Щодо осіб, які потребують гемодіалізу, то усі 374 особи отримують цю послугу і надалі.

«Наша медична статистика відпрацьовує сценарії, які ми можемо спостерігати в США, Італії, Іспанії, а також у Німеччині. Опрацьовано питання, скільки нам необхідно ліжок, відповідно до кожного із цих сценаріїв. Зараз ми працюємо над додатковим перепрофілюванням закладів і збільшенням госпітальної бази, якщо це буде необхідно», – зауважив Владислав Скальський.

Очільник області також поінформував про ключові зміни законодавства щодо лікування коронавірусної хвороби. Так, вчора, 28 березня, було скасовано Наказ №663 Міністерства охорони здоров’я України, тож у дію введено Наказ № 722 про організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19). Цей документ містить два основні стандарти, а саме: стандарт екстреної медичної допомоги та стандарти медичної допомоги щодо коронавірусної хвороби.

Під час брифінгу Владислав Скальський також наголосив: «Саме безвідповідальність та легковажне є причиною швидкого спалаху коронавірусної інфекції у Вінницькій області»