І ті їм справді допомагають швидше та надійніше, ніж централізовані поставки від держави.

Директор Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенка Софія Кучерук розповіла:

«Щиро хочу подякувати за допомогу групі вайбер-чату «Допомога лікарям COVID-19», а саме Валентині Гоменюк та її чоловікові Ярославу, Яні, Людмилі і усім, хто нині займається допомогою для медпрацівників. Найнеобхідніше для нас зараз – багаторазові костюми, респіратори, щитки. Бо маски, бахіли, рукавички та деззасоби ми маємо, і на щастя, у нас поки що жодного пацієнта з підозрою на інфікування немає. Утім медпрацівники мають подумати про надійніший захист, бо пандемія ще не завершилася.»

Про цю мобільну групу волонтерів знають усі вінницькі медики. А започаткувала волонтерський рух педагог Валентина Гоменюк, тиждень тому звернувшись до своїх друзів з закликом скинутись грошима і купити хоча б кілька захисних костюмів для медиків швидкої допомоги. За кілька днів до групи приєдналося більше 4 тисяч учасників!

-Мені можуть дзвонити посеред ночі медики з районів і просити привезти хоч щось, бо нічого із засобів захисту немає, – розповідає Валентина – Навіть уявлення не маю, як розподіляють чиновники ті маски та захисні костюми, котрі мали надійти централізовано. В основному до справи захисту медиків взялися волонтери. Протягом останнього тижня ми дуже багато чого зібрали і купили: 500 респіраторів, близько сотні захисних костюмів гарної якості, котрі можна прати. Замовили 100 багаторазових костюмів, але на те, щоб їх пошити, потрібно ще трохи часу, 400 пар бахіл, окуляри, щитки. До слова, окуляри та щитки навчилися виготовляти навіть у нас, у Вінниці і хлопці віддають їх для медпрацівників безкоштовно. Нашої допомоги просять усі лікарні, навіть ті, котрі ще не стикалися з підозрілими на інфікування. Це просто нереально, тому ми вирішили в першу чергу допомагати там, де є невідкладна потреба і гостра необхідність. Найпершим чином – лікарям швидкої допомоги, першій міській клінічній лікарні, Вінницькій районній лікарні, котра вже буде приймати людей з підозрами на інфікування коронавірусом. Допомогли другому пологовому, бо там взагалі нічого з захисту не було, люди налякані. Подумали, що знадобиться допомога (кілька костюмів та респіраторів) і в лабораторію, де проводять дослідження. Якщо вони захворіють, то хто ж нам усім допомагатиме? Ніяк не можна допустити, щоб хворіли медики!

Ілона ВАЛЬТЕР