До журналістів газети звернулися мешканці Борівки Чернівецького району, де минулого тижня виявили випадок зараження на короновірус у 2-річної дитини. Люди занепокоєні ситуацією в селі і запитують чи не прикривається місцева влада, депутати округу короновірусом для власної реклами або навіть відмивання грошей?

– Уже 27 березня Вінницькою лабораторією СЕС був підтверджений позитивний результат COVID-19 у нашого мешканця маленького хлопчика з багатодітної сім’ї, яка проживає у Борівці, – каже сільський голова Олексій Чернов. – Одразу працівниками ДСНС були вжиті необхідні заходи з проведення розпилення дезінфікуючими засобами місць скупчення людей – магазину, сільради, пошта, дитячий майданчик та вулиць. Намагалися уберегти і застерігати людей. Більшість поставилися до ситуації з розумінням, але були й такв, які почали пліткувати, що це все брехня, на якій хтось піариться та відмиває кошти… У мене телефон просто розривається від дзвінків, намагаюся пояснити, але не усі хочуть чути. Тому вимагав сьогодні в адміністрації офіційний запит, бо наші люди не вірять…

– А як дитина захворіла і хто забив тривогу?

– Це хлопчик з багатодітної родини. Йому 2 рочки і 8 місяців. Він один із двійні. Був трохи кволеньким. Дитина хворіла. У понеділок звернулися до сімейного лікаря, його обстежили і виявили запалення. Лікар приписав лікування і відправили додому. У середу десь до обіду у нього посилався задишка, але чомусь аж ввечері викликали “швидку”. Дитину госпіталізували у Могилів-Подільську лікарню. Це добре, що напередодні там установили апарат штучної вентиляції легень, завдяки якому дитину вдалося врятувати. Але на даний момент стан дитини важкий, він у реанімації.

До лікарні на обстеження доправили й 28-річну маму з наймолодшим немовлям і ще троє старших її діток. В інфекційному відділенні і їхня бабуся.

– А встановили, як заразився хлопчик?

– Швидше за все, носієм вірусу міг бути його дядько. Коли мама поїхала в лікарню народжувати, з дітками залишився їхній дядько. Він контактував із заробітчанами із Чехії, Польщі, які якраз 12-13 березня повернулися у село.

– То дядько і контактні особи на самоізоляції?

– На скільки мені відомо, то дядько ще 17 березня поїхав у Київ. Взагалі-то, цим поліція займається, як і контактними особами. Моє завдання: оповіщення людей, обмеження контактів з контактним колом осіб і намагаюся закликати до самоізоляції. Скласти акт за порушення карантинного режиму може лише дільничий і поліція, але кожен раз викликати дуже затратно, тому надія тільки на свідомість людей.

Через плітки, фейки щодо цієї ситуації у селі, вже звернувся до СБУ.

Міла ПОЛІЩУК