Але Вінниччині теж є чим пишатися, адже колишній кращий випускник Тульчинського військово-спортивного ліцею Іван Березовський теж продовжив своє навчання в британській Королівській військовій академії в Сандгерсті.

Івана Березовського і досі згадують у рідному ліцеї і наводять як приклад наполегливості у досягненні своєї мети.

– Цей хлопчина з зовсім небагатої родини. Їх з сестрою мама виховувала самотужки, – розповідає директор навчального закладу Микола Хлівнюк – Згодом Іван став найкращим учнем нашого ліцею, закінчив його з золотою медаллю, чудово навчався у Британії. Щоправда, далі життєві обставини змусили його залишити військову службу і присвятити себе догляду за важко хворими мамою та сестрою. Утім, у нашому ліцеї нині виховуються 313 чудових юнаків та дівчат з усіх куточків України, щоб згодом продовжити навчання у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів України. Ми дуже пишаємося своїми випускниками, які розлетілися по теренах нашої землі. Так шість випускників за контрактом знаходяться зараз в зоні проведення ООС. Інші – навчаються у вищих навчальних закладах, звідки приходять до нас листи подяки за наших вихованців.

Що ж, в усі часи військова служба була справою честі, школою мужності. А те, що військовий заклад утворився саме в Тульчині – не випадковість. Адже саме тут кілька століть тому полководець Суворов написав свою книгу «Наука перемагати».

Та спочатку у цьому старому приміщенні, котрому 170 років, було Єпархіальне училище для «девиц благородного звания» від Подільської єпархії. У 1898-1917рр.тут працював славетний композитор М.Д.Леонтович і саме тут написав невмирущі «Щедрик» та «Дударик». Згодом у цьому приміщенні розмістилося педагогічне училище та інститут народної освіти. А 1 вересня 1956 року тут була започаткована Тульчинська школа-інтернат у числі перших 10 шкіл-інтернатів України. Донедавна тут навчалися діти-сироти і діти, котрі залишилися без піклування батьків. Але нові часи поставили нові виклики і щоб вижити, потрібно було кардинально переформатовуватись. І вже у 2017 році рішенням 19 сесії Вінницької обласної Ради було затверджено новий статут і заклад отримав назву Тульчинська загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою Вінницької обласної Ради. Педагоги обрали основний напрямок діяльності навчального закладу – військово-патріотичне виховання і створили для цього всі необхідні умови. Кращі ліцеїсти школи-ліцею Дмитро Миколюк, Діана Острижнюк, Єгор Белінський, Валентин Кравець у 2019 році відзначені стипендіями Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради за особливі успіхи у реалізації набутих знань та особливі успіхи у спорті.

Головним святом у закладі вважається посвята в ліцеїсти. До нього готуються ретельно, усі без винятку. Готують парадну форму та до блиску чистять бляхи поясних ременів. Посвята проходить щороку у жовтні, напередодні Дня захисника України. Так у 2018 році посвята в ліцеїсти відбулася в штaбі Військово-повітряних сил Укрaїни, що додало святу неймовірної урочистості.

Ще є одна гарна традиція у закладі – це Новорічний бал. Майбутня військова еліта України вправно танцює менует, іспанський танець, вальс-прогулянку, блюз-пінг, мазурку. А шефи з Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку проводять різноманітні майстер-класи, спілкуються з ними, допомагають зорієнтуватися у виборі майбутньої професії.